La intalnirea anuala a serviciilor de urgenta din Uniunea Europeana, desfasurata la Riga, in Letonia, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a fost premiat pentru Operatiunea de salvare a unor cercetasi belgieni in muntii din Romania. Distinctia primita de STS este ca urmare a inscrierii in competitie a mai multor servicii de urgenta din Europa si a unei selectii foarte riguroase din partea organizatorilor.
La categoria “Premiul pentru salvare remarcabila”, care a revenit STS, s-a demonstrat curajul operatoarei 112 care a preluat apelul si modul cum a fost gestionat. A mai fost apreciata implicarea deosebita a serviciilor profesioniste care au participat la salvarea unor vieti omenesti printr-o operatiune de urgenta, ca urmare a unui apel la numarul unic 112.
Este al doilea premiu european obtinut de Serviciul de Telecomunicatii Speciale dupa cel din anul 2009, pentru campaniile de educare-informare 112.
Ceremonia, care a fost organizata de Asociatia Europeana a Numarului de Urgenta (EENA), s-a bucurat de prezenta a catorva sute de participanti. Persoane fizice si organizatii implicate, in mod special in imbunatatirea si promovarea Numarului European de Urgenta 112, au fost premiate de catre EENA si membrii sai (autoritati publice responsabile cu serviciile de urgenta, organizatii internationale, membrii ai Parlamentului European, furnizori de solutii).
“Ne face o deosebita placere sa-i premiem pe acesti eroi europeni, care merita intreaga noastra recunoastere: initiativele lor ne fac sa ne simtim in fiecare zi din ce in ce mai in siguranta”, a spus Presedintele EENA, Olivier Paul-Morandini.
Informatii despre operatiunea de salvare din Muntii Zarandului
Pe 21 iulie 2011 ora 19.55, la Centrul Judetean de Preluare al Apelurilor de Urgenta Arad 112, a fost primit un apel telefonic de la un cetatean belgian, prin care informa ca s-a ratacit impreuna cu alte 33 de persoane in padurile din apropierea satului Ghioroc.
Plimbandu-se, grupul a luat-o pe o poteca gresita din care nu a reusit sa se mai intoarca la locul de campare, asa incat a sunat la numarul european unic de urgenta 112, pentru a primi ajutor. Nestiind locul exact, dar avand informatii ca urmare a discutiei telefonice si dupa localizarea apelului, operatoarea 112 si-a dat seama ca cele 34 de persoane se aflau in regiunea Muntilor Zarandului, intre localitatile Covasant si Casoaia.
Ca urmare a identificarii urgentei si a locului, operatoarea 112 a alertat serviciile de interventie si s-a creat un grup de cautare format din personalul Inspectoratelor Judetene de Politie si de Jandarmi impruna cu angajatii Ocolului Silvic.
Dupa 2 ore de cautari persoanele, cu varste cuprinse intre 12 si 30 de ani, au fost gasite, una dintre ele necesitand ingrijiri medicale. Insotit de jandarmi, grupul a fost condus la Manastirea Feredeu unde a sosit o ambulanta pentru a acorda primul ajutor pacientului pe care l-a transportat la Spitalul Judetean Arad. Datorita interventiei rapide pacientul, care se afla in soc hipotermic, a fost salvat. Primaria din Siria a oferit grupului de turisti mancare, apa, i-a asigurat transportul si cazarea.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale este administratorul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 (SNUAU). In aprilie 2005, SNUAU a devenit operational in toata Romania.
Numarul european unic pentru apeluri de urgenta trebuie folosit atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.
Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon in Romania si in intreaga Uniune Europeana.
In domeniul 112, Serviciul de Telecomunicatii Speciale realizeaza campanii de informare si educare, avand ca tinta principala tinerii din scoli si turistii, dar si restul cetatenilor. Ultimul sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene arata ca Romania a inregistrat succese importante in promovarea numarului 112, aflandu-se pe primul loc in domeniul informarii cetatenilor, si releva faptul ca in tara noastra nivelul de cunoastere este cel mai ridicat din Uniunea Europeana.
Un alt raport al Comisiei Europene situeaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste modalitatea de raspuns la numarul 112 in mai multe limbi de circulatie internationala.
Pentru mai multe informatii consultati www.112.ro.
Asociatia Europeana a Numarului de Urgenta (EENA) – www.eena.org
Asociatia Europeana a Numarului de Urgenta, este un ONG cu sediul la Bruxelles, creat in 1999, avand ca obiectiv furnizarea serviciilor de urgenta de calitate prin apelarea 112 pe intreg teritoriul Europei.
EENA serveste ca platforma de discutii pentru serviciile de urgenta, autoritatile publice, decidentii, asociatii si furnizorii de solutii in vederea imbunatatirii raspunsului la situatii de urgenta in concordanta cu cerintele cetatenilor; promoveaza stabilirea unui sistem eficient pentru alertarea cetatenilor in cazul unor urgente iminente.
EENA are ca membri aproximativ 630 de reprezentanti ai serviciilor de urgenta din 43 de tari europene, 50 de furnizori de solutii, 9 asociatii/organizatii internationale si 26 de membri ai Parlamentului European.
Sursa: Adrian Fulea – STS