Studenții Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, au organizat un eveniment deosebit sub genericul „Bal de Lăsatu Secului”.
Evenimentul, ajuns la a VIII-a ediție, a fost organizat la inițiativa membrilor ASCOR Baia Mare sub îndrumarea decanatului Facultății de Litere, și prin deosebita colaborare cu studenții specializării Etnologie și Biroul de Tineret din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul a reunit peste 200 de participanți, membri ai unor diverse ansambluri folclorice dar și studenți iubitori ai valorilor autentice românești.
În deschidere evenimentului au luat cuvântul conf.univ.dr. Mircea Ioan Farcaș – decanul Facultății de Litere, conf.univ.dr. Delia Suiogan – coordonatorul specializării Etnologie și Părintele Diacon Vlad Verdeș – inspector al Biroului de Tineret din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Evenimentul a debutat prin reprezenațiile următoarelor grupuri: coconi din cadrul Palatului Copiilor, coordonați de doamna Maria Serasz, Juniorii Dănțăușilor din Groși, coordonați de domnișoara Dana Zoicaș, Ansamblul Studențesc Universitar Nord coordonați de conf.univ.dr. Delia Suiogan și Corul Studenților Teologi „Sf. Ioan Damaschinul”,dirijor Pr.lect.univ.dr Teofil Stan.
Pentru reușita evenimentul s-au pregătit 1000 de sarmale, cârnați, pancove, prăjituri iar pentru ca atmosfera să fie cât mai antrenantă s-a adus un ceteraș din Maramureșul Istoric, student la teologie, tânărul violonist Petrică Nemeș.
„Ne dorim ca edițiile următoare să capete și mai mare amploare pentru a evindenția cât mai mult valoarea tradițiilor noastre străbune, a portului popular din diferitele zone etnografice ale județelor Maramureș și Satu Mare pentru ca întreaga lume să ne cunoască rădăcinile unice și inegalabile” a declarat Maria Chertiție, președinte ASCOR Baia Mare, studentă la specializarea „Pedagogia învățământului școlar și preșcolar”.