După ce miercuri, o parte din membrii LSPV s-au întrunit în gara din Baia Mare pentru a-și exprima dezacordul referitor la eliminarea gratuității transportului feroviar al studenților, astăzi a urmat o nouă mobilizare în rândul studenților maramureșeni.
De această dată, studenţii s-au adunat în fața Prefecturii Maramureș pentru a-şi spune nemulțumirile. Ei consideră că eliminarea unei facilități pentru studenți nu poate reprezenta un aspect pozitiv pentru reforma educațională despre care tot menționează guvernanții. Gratuitatea transportului feroviar este clar un beneficiu real care ajută un număr considerabil de tineri.
Această manifestație face parte din demersurile ANOSR pentru păstrarea gratuității transportului feroviar pentru studenți. Astfel de acțiuni au avut loc în toate orașele cu centre universitare importante.
„Ne scuzați că nu suntem deputați!” și „Ne-ați promis facilități, dar ne luați din necesități!” au fost doar două din sloganurile prin care cei adunaţi au solicitat guvernanților să se gândească de două ori înainte de a acționa, făcând educația accesibilă, nu îngreunând procesul și dreptul studenților la educație.
„Ne doare pentru că nici măcar nu am fost consultați! Ne doare când vedem ca suntem tratați cu indiferență și astăzi, după mai bine de 30 de ani de democrație, avem cel mai mic procent din PIB oferit educației! Sunt mulți studenți care chiar au nevoie de acest beneficiu, care totodată generează printre altele și: creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională și beneficiile aduse mediului. Pentru guvernanți, dar și pentru ceilalți care susțin că transportul gratuit cu trenul este un privilegiu, vă rog să luați în considerare faptul că studenții au de suportat o multitudine de alte costuri: chirie, mâncare, taxe școlare. Mulți studenți care aleg să lucreze întâmpină dificultăți în gestionarea activităților didactice care de multe ori se suprapun cu programul de lucru de la job. Sunt de acord, putem să spunem că avem cu toții dreptul la educație. Oricare putem să ne înscriem la o facultate, dar oare câți își permit cu adevărat să beneficieze de ea sau sa facă performanță, care presupune o grămadă de costuri și deplasări, în funcție de domeniu. Și mai trebuie să spun ceva, poate reprezenta chiar o concluzie: Din experiență, e foarte frustrant ca student să vezi câte oportunități ai și să nu poți profita de ele din cauza condițiilor financiare. Așa că, ar fi de apreciat dacă am fi susținuți, nu îngreunați de guvernanți. Noi vom continua demersurile și vom încerca în permanență să luptăm pentru studenți și interesele lor!”, a precizat Andrei Buda, secretar general al Ligii Studenților „Pintea Viteazul”.