Vezi VIDEO
Elevi de la Colegiul Tehnic “George Baritiu”, studenti de la Universitatea de Nord Baia Mare, cadre didactice, dar si specialisti cu zeci de inventii patentate la activ, au fost prezenti astazi, 6 mai, la simpozionul national “Interferente”, gazduit de liceul baimarean. La deschiderea evenimentului a avut loc si o expozitie de roboti confectionati de studenti din Baia Mare, proiecte care au uimit prin complexitatea lor.
Inventatori cu experienta prezenti la evenimentul gazduit de Colegiul “George Baritiu au remarcat creativitatea studentilor maramureseni de la Universitatea de Nord Baia Mare, tinerii maramureseni dovedindu-se „la inaltime” la acest capitol.
“Am remarcat idei si realizari deosebite, ceea ce dovedeste ca profesorii, parintii spirituali ai elevilor, pot sa se bucure de perfectiunea creatiei lor. Maramuresul a dovedit ca este pe deplin la inaltime in privinta creativitatii si inventicii”, a spus Vasile Nasui, presedintele Asociatiei Inventatorilor din Romania, filiala Maramures.
Organizatorii au pregatit si o expozitie cu robotii realizati de studenti. “Masinariile” create de ei pot fi utilizate in mai multe scopuri, de la curatenie pana la detectarea unor obiecte.
“Am pregatit un robot cu o comanda mai speciala, o telecomanda, s-ar putea spune. Robotul poate fi controlat prin miscarile mainii. Miscarea la stanga si la dreapta se face prin inclinare”, a spus Alexandru Iulian Alexa, impreuna cu partenera sa Anca Roxana Osan, ambii studenti la Universitatea de Nord. Ei au mai explicat ca pentru realizarea proiectului au avut nevoie de o jumatate de an.
Alti doi studenti au construit un robot bun la toate. Adica, acesta ar fi capabil sa curete o piscina sau o zona verde de impuritati, dar ar putea fi util si pe front, detectand obiecte cu ajutorul unui senzor de lumina. Ei au mai spus ca s-au bazat pe un proiect mai vechi al unor colegi mai mari, iar materializarea acestuia a durat aproximativ doua luni.
“Este un robotel de la Lego. Poate fi programat de oricine. El trebuie sa caute acea ciuperca in acest perimetru delimitat de liniile negre. Dupa ce gaseste ciuperca, o prinde si o scoate afara din perimetru”, a spus Adrian Vele, care a realizat proiectul impreuna cu colegul sau Adrian Vlasin.
Un alt student spune ca a realizat o lucrare in premiera in Romania. Este vorba de doua modele de balance-robot, care au aplicabilitate oriunde este nevoie de stabilizarea dinamicii in timpul miscarii, adica in cazul rachetelor, avioanelor si barcilor.
“Ambele vor sa demonstreze ca se pot prelucra semnale prin fuzionarea datelor de la giroscop si inclinometru si programare computerizata. E o premiera in Romania, pentru ca arata functionalitatea concreta a principiilor”, a aratat Felix Fetche, student la Universitatea de Nord.
Simpozionul national “Interferente” continua pana in 7 mai cu alte actiuni, intalniri si sesiuni de comunicari.
Sursa: Catalin Tineghe