In trecut, animalele erau tinute pentru valoarea lor utilitara: pisicile vanau soareci, iar cainii aparau casele si familiile. Insa, pe masura ce modul de viata se schimba, evolueaza si comportamentul oamenilor fata de animale: utilitatii exclusive a animalului domestic i se substituie treptat o legatura afectiva, uneori cu efecte terapeutice ale unor animale aflate in contact cu omul, scrie huffingtonpost.fr.
Odata cu dezvoltarea zooterapiei, s-a constatat ca relatia om/animal poate fi benefica pentru om. Astfel, cainii, pisicile, caii si chiar delfinii ne pot ajuta sa ne simtim mai bine. Site-ul aufeminin.com trece in revista virtutile zooterapiei, forma de terapie care se adreseaza indeosebi persoanelor fragile (adulti deprimati, copii, persoane cu handicap sau varstnici). Animalele sunt dresate in acest scop, primind o educatie specifica, si sunt insotite intotdeauna de o persoana specializata.
Primele studii, realizate in 1980, au aratat ca, la modul general, numai simplul fapt de a fi in contact cu un animal este benefic pentru sanatatea fizica si mentala. Animalul asigura respectul de sine, indeplinind o parte din nevoile emotionale ale omului. S-a stabilit ca, in urma actiunii asupra stresului si calmand anxietatea, presiunea arteriala scade. In plus, cine are un animal prezinta un risc redus de astm, rinita si alergie.
Veritabil catalizator, animalul linisteste persoanele depresive, favorizeaza transferul de afectiune in familie si comunicarea. O persoana care isi scoate cainele la plimbare poate iesi astfel din izolare, iar animalul ii stimuleaza mobilitatea si concentrarea.
Dintre animalele considerate „terapeutice”, cel mai bun este cainele. Printre calitatile sale se numara firea ascultatoare, fidelitatea, sensibilitatea, capacitatea de invatare si simpatia pe care o degaja. Adevarat antidot al singuratatii, anxietatii si tensiunilor, cainele poate fi de mare ajutor terapeutic, declansand reactii psiho-afective pozitive.
Sursa: Agerpres