Gandirea negativa, la limita depresiei, poate avea si efecte pozitive, conform unui studiu australian care sustine ca oamenii tristi sunt mai putin naivi sau creduli, ii pot judeca mai bine pe ceilalti oameni dar si situatiile in care se afla si au o memorie mai buna decat ceilalti.
Studiul, realizat de profesorul de psihologie Joseph Forgas de la Universitatea din New South Wales, demonstreaza ca oamenii aflati intr-o stare negativa sunt de cele mai multe ori mai critici si mai atenti la ceea ce-i inconjoara decat persoanele care gandesc pozitiv si sunt in stare sa creada orice li se spune.
“In timp ce gandirea pozitiva pare sa influenteze puterea de creatie, flexibilitatea si cooperarea, gandirea negativa si starile de tristete dezvolta atentia asupra lumii din jur si capacitatea de evaluare critica”, noteaza prof. Forgas.
In cadrul studiului, echipa coordonata de prof. Forgas a realizat o serie de experimente prin care a indus stari de tristete si de bucurie unor grupuri de subiecti prin proiectii de filme sau prin povestirea unor evenimente triste sau fericite.
Intr-unul dintre experimente, subiectii veseli si tristi au fost rugati sa se pronunte asupra valorii de adevar a unei serii de mituri si zvonuri urbane. Analizand rezultatele s-a constat ca persoanele triste erau mai putin inclinate sa creada in adevarul acestor mituri. De asemenea, persoanele care gandeau negativ erau mai putin inclinate sa ia decizii pornind de la prejudecati de ordin religios sau rasial si isi aminteau mai usor detaliile unor evenimente la care au asistat.
Studiul sustine de asemenea ca persoanele triste sau care gandesc negativ au capacitatea de a sustine mai bine o argumentatie in scris, abordand un stil de comunicare ce se bucura de un mai mare succes. Acest studiu a fost publicat pe larg in ultimul numar al revistei Australian Science journal.
Sursa: Agerpres