Vezi VIDEO
Un numar tot mai mare de elevi aleg sa plece din Romania dupa terminarea liceului pentru a-si continua studiile superioare in alta tara. Speranta unui loc de munca bine platit, dar mai ales conditiile mult mai bune de studiu si dotarile pe care le au universitatile din Europa de Vest sau de pe alte continente ii fac pe tineri sa ia drumul strainatatii.
Universitatile din strainatate reprezinta o tentatie pentru multi absolventi de liceu care vad in studiul in strainatate o sansa la o viata mai buna. Chiar si reprezentantii universitatilor din tara recunosc ca e greu sa concureze cu institutiile de invatamant superior din strainatate la capitolul dotari, astfel incat e greu sa atraga absolventii de top.
„Apare ideea de independenta, sa fim cat mai departe de parinti, daca ne dau bani e si mai bine. Nu sunt putini nici parintii care inca mai cred in mirajul occidentului si isi indruma copiii si chiar ii indeamna sa studieze in occident. Este un invatamant in occident mult mai bine finantat, posibilitatea de instruire si de documentare este de cele mai multe ori mai ridicata de cat la noi”, a declarat Calin Peter, prorector Centrului Universitar Nord Baia Mare.
Elevii care au ales sa urmeze studiile superioare intr-o alta tara spun ca au facut acest pas pentru a deveni specialisti si astfel sa aiba sanse la un loc de munca bine platit.
„Am ales o universitate din strainatate deoarece consider ca am mult mai multe oportunitati de a ma realiza acolo, sunt mult mai bine dotate decat cele din Romania si eu am impresia ca m-as descurca mult mai bine intr-un mediu mai competitiv decat in Romania”, a spus Horia Barcsy, viitor student in Danemarca.
„Am ales sa urmez o facultate in strainatate deoarece consider ca in alta tara avem ocazia sa gasim mult mai usor un loc de munca mult mai bine platit”, a spus si Adys Lupse, viitor student in Austria.
In ultima perioada universitatile din strainatate au inceput sa recruteze tot mai des studenti din Romania, ca urmare a declinului demografic din Occident. In consecinta, procedura a devenit una mult mai simpla, existand interes de ambele parti.
„Am aflat de aceste universitati din strainatate de la parintii mei si de pe internet, documentandu-ma singur, iar pentru aplicatie am avut ajutor din partea unei consiliere, iar apoi m-am descurcat singur comunicand cu facultatea”, a subliniat Horia Barcsy.
Potrivit datelor oficiale, cei mai multi dintre elevii care aleg sa studieze in alte tari sunt cei cu rezultate foarte bune la invatatura. Putini dintre cei care se specializeaza in universitati din strainatate se intorc sa munceasca in Romania.
Sursa: Danut Pop