Anorexia mentala, tulburare grava a comportamentului alimentar, si hiperactivitatea fizica sunt legate de un mecanism molecular comun, descoperire ce ar putea sa conduca la un tratament al acestei patologii care ii afecteaza in special pe adolescenti, potrivit unui studiu recent, preluat de AFP.
In general, se credea ca hiperactivitatea anorexicilor este intentionata si vizeaza pierderea in greutate prin arderea caloriilor, dar o echipa mixta de cercetatori de la Inserm, CNRS si universitati (Montpellier-Nimes) a descoperit un mecanism comun care explica legatura dintre cele doua comportamente mentionate anterior.
Folosind soareci genetic modificati pentru a putea mima o anorexie umana, cercetatorii au constatat ca acestia prezentau o anomalie moleculara la nivelul unei regiuni a creierului implicata in recompensa, anomalie legata de receptorul 5-HT4.
‘Am identificat pentru prima data, din cate stim, o cale moleculara comuna implicata in anorexie si hiperactivitate’, rezuma Valérie Compan, care a condus lucrarile publicate la sfarsitul anului trecut in revista Translational Psychiatry.
Lucrarile au permis, de asemenea, confirmarea existentei unor puncte comune intre anorexie si adictie. ‘Anorexia si cocaina angreneaza aceeasi cale moleculara, ceea ce tinde sa confirme ca anorexia este o adictie’, adauga Compan.
Cercetatorii au mai descoperit ca receptorul putea sa devina complet inactiv si sa antreneze ‘un supraconsum de alimente’ ce se constata in bulimie.
‘Perturbarile care afecteaza acest receptor – cand activ si, prin urmare, inlatura foamea, cand inactiv – ar putea explica oscilatiile intre anorexie si bulimie la unii pacienti’, estimeaza cercetatorul.
‘In absenta totala a unui medicament pentru tratarea anorexiei, acest receptor ar putea reprezenta o tinta terapeutica eficienta deoarece, prin inactivarea lui, pacientii ar accepta din nou sa se hraneasca, iar prin activarea lui, ei si-ar putea modera consumul de alimente’, mai spune Valérie Compan.
Sursa: Agerpres