Invatamantul postliceal poate fi organizat, din anul 2014-2015, si ca stuctura a universitatilor de stat, cu conditia ca aceasta forma de pregatire sa se faca doar pe baza finantarii integrale a solicitantilor – persoane fizice sau juridice, prevede ordonanta de modificare a Legii educatiei.
Ordonanta de modificare a Legii educatiei, publicata luni in Monitorul Oficial, face referire si la organizarea invatamantului postliceal, respectiv dreptul institutiilor de invatamant de stat de a organiza invatamant postliceal. Admiterea in invatamantul postliceal se face pe baza certificatului de absolvire a liceului, nefiind necesara diploma de bacalaureat.
Conform actului normativ, invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate. Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitant.
Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, iar cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat se aproba prin hotarare a Guvernului. Prin exceptie, cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat finantat integral de catre solicitanti, persoane fizice sau juridice, se aproba prin decizii ale inspectoratelor scolare ori prin hotarari ale senatelor universitare si se comunica Ministerului Educatiei.
Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului.
Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar. Pentru anul scolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de scolarizare, 26.000 de locuri, dupa ce in anul scolar 2013-2014 in invatamantul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi.
Reteaua de invatamant postliceala de sta – finantata de catre solicitanti, persoane fizice sau juridice – cuprinde 62 de unitati, cele mai multe fiind cele care pregatesc tinerii pentru calificarea asistent medical generalist. Printre celelalte calificari din invatamantul postliceal se numara asistent medical de farmacie, cameraman fotoreporter, operator sunet, tehnician silvic, tehnician in industria cimentului , asistent de gestiune, desenator in constructii si arhitectura, tehnician cadrastru funciar-topograf, tehnician in activitati de secretariat, diriginte oficiu postal si asistent de gestiune in unitati de cazare si alimentatie.
Sursa: Mediafax