Potrivit celui mai recent raport publicat de CE privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala, 16% dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu studiaza, nu urmeaza niciun curs de formare profesionala si nici nu sunt angajati, media in cele 28 de state membre fiind de 13%.
De asemenea, raportul CE arata ca in perioada 2007 – 2012, Romania este statul membru cu cea mai mare reducere a investitiilor in educatie (cu 40%), urmata de Ungaria (30%), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia si Portugalia (cu aproximativ 20%). In 2013, in Romania, ca si in Cipru, Bulgaria si Letonia, doar 5% din forta de munca ocupata era in sanatate si asistenta sociala, aceasta fiind cel mai scazut nivel din UE.
Tot pe ultimul loc se afla Romania, alaturi de Letonia, Estonia, Polonia si Cipru, si in privinta procentului din PIB alocat serviciilor de protectie sociala (servicii medicale, centre pentru copii, batrani etc.), acesta fiind de 5%. Pe de alta parte, Romania a cunoscut, alaturi de Irlanda si Bulgaria, cea mai mare crestere a sumelor alocate in sectorul protectiei sociale (pensii, indemnizatii de crestere a copilului, ajutoare de somaj etc.), de 10 – 15% pe an.
Una dintre principalele concluzii ale Analizei privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala in Europa este ca tarile care ofera locuri de munca de calitate si masuri eficiente de protectie sociala si care investesc in capitalul uman s-au dovedit a fi mai reziliente in fata crizei economice. Documentul subliniaza necesitatea de a investi in dobandirea si mentinerea de catre lucratori a unor competente adecvate care sa le sporeasca productivitatea.
„Crearea de locuri de munca reprezinta misiunea noastra cea mai urgenta, iar consecintele crizei ingreuneaza si mai mult situatia. In cadrul acestei analize s-a constatat ca este necesar sa se puna in aplicare reforme structurale, precum si masuri de sprijinire a consumului si a cererii. Avem nevoie de investitii suplimentare in oameni, pentru a imbunatati educatia, cursurile de formare si masurile de activare destinate cetatenilor europeni, astfel incat acestia sa fie mai pregatiti pentru piata muncii”, a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca Marianne Thyssen.
Analiza anuala privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala in Europa este rezultatul unui studiu analitic al serviciilor Comisiei, bazat pe cele mai recente date si lucrari de specialitate disponibile, iar concluziile sale stau la baza initiativelor Comisiei in domeniul ocuparii fortei de munca si al politicii sociale.
Sursa: Mediafax