Majoritatea copiilor apreciaza ca situatia financiara a familiei din care provin este similara cu cea a prietenilor, in timp ce 19% dintre parinti sustin ca veniturile lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 45%, ca acestea le acopera doar strictul necesar, rezulta dintr-un studiu.
Organizatia „Salvati copiii” a prezentat studiul „Abuzul si neglijarea copiilor”, potrivit caruia doar 13% dintre parinti afirma ca au venituri mai mari decat in anii anteriori, in timp de aproape jumatate sustin ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit.
Din studiul citat rezulta ca venitul mediu pe gospodarie in populatia studiata (parinti care au copii sub 18 ani) este de 2.200 de lei (1.591 in mediul rural si 2.747 in mediul urban). Comparativ, media veniturilor banesti pe gospodarie in populatia generala (care este, conform INS, de 1.974 lei in 2011 la nivelul populatiei generale, 1.394 lei in mediul rural si 2.416 lei in mediul urban), veniturile medii ale populatiei studiate sunt putin mai ridicate, diferenta putand fi data de faptul ca este vorba de o populatie tanara, caracterizata de niveluri mai ridicate ale veniturilor.
„In ceea ce priveste perceptia subiectiva a veniturilor, 19% dintre parintii care au copii cu varsta sub 18 ani apreciaza ca veniturile lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 45% dintre acestia ca le ajung numai pentru strictul necesar. Comparativ cu datele disponibile la nivelul populatiei generale (ultimul raport privind calitatea vietii al ICCV subliniaza ca, in 2011, 31% dintre romani nu isi pot asigura strictul necesar), procentul saraciei extreme este mai mic cu aproximativ 12 procente. Diferenta poate fi, de asemenea, explicata de structura de varsta a populatiei”, se arata in documentul citat.
In ceea ce priveste evolutia veniturilor, 44% dintre respondenti apreciaza ca nivelul actual de trai este mai prost sau mult mai prost comparativ cu cel de anul trecut, aproximativ 43% dintre acestia ca a ramas la fel, iar 13% afirma ca s-a imbunatatit. De asemenea, aproape jumatate dintre respondenti (45%) au spus ca s-a intamplat sa ramana fara bani pentru a cumpara alimentele de baza, 82% – sa ramana fara bani pentru cheltuielile zilnice, 70% – sa nu poata cumpara copiilor bunurile strict necesare, iar 76% – sa nu le poata cumpara celor mici alte lucruri pe care acestia si le-ar fi dorit.
„Majoritatea copiilor (86%) apreciaza ca situatia financiara a familiei din care provin este similara cu cea a prietenilor/colegilor si ca parintii le cumpara majoritatea rechizitelor (lucrurilor pentru scoala) de care au nevoie (92%). Totusi, trebuie luat in considerare caracterul dezirabil al raspunsurilor, indicatorii care masoara calitatea vietii asa cum este perceputa de copii putand fi supraapreciati in sens pozitiv – astfel, desi in cadrul acestui calup de intrebari noua% dintre copii apreciaza ca nu mananca suficient acasa, in cazul intrebarilor care masoara neglijarea copiilor, 18% dintre acestia afirma ca «se intampla se se duca la culcare desi inca le e foame»”, se mai arata in studiu.
La realizarea studiului, volumul esantionului de parinti a fost de 1.436 gospodarii, iar esantionarea s-a facut prin selectie probabilistica a localitatilor (58 de localitati) si a persoanelor. Esantionul este reprezentativ la nivel national, pentru populatia grupului tinta, cu eroare tolerata de +/- 2,5% la un nivel de incredere de 95%. Validarea esantionului a fost facuta pe baza datelor INS. Interviurile s-au desfasurat la domiciliul subiectilor in perioada mai – iulie 2012. Ancheta in randul copiilor a avut aceeasi distributie teritoriala ca cea in randul parintilor, iar volumul sau a fost de 1.120 de persoane. Esantionul folosit este reprezentativ pentru populatia scolara (din ciclurile primar, gimnazial si liceal sub 18 ani), cu o eroare tolerata de +/- 3%, la un nivel de incredere de 95%.
Sursa: Mediafax