Cateva studii asupra creierului au pus in evidenta caracterul salutar al activitatilor artistice impotriva imbatranirii. Dificultati fata de noutati, lipsa de atentie, o mai mica vioiciune a spiritului, tulburari de memorie – sunt cateva semne caracteristice ale unei persoane varstnice. Fenomen inevitabil, la care se poate controla insa viteza de evolutie, intrucat scaderea functiilor cognitive se datoreaza pierderii neuronilor din partea anterioara a creierului, in lobii frontali, scrie la-croix.com.
‘Aceasta atrofiere apare totusi ca un deficit, nu ca un dat complet negativ’, arata Herve Platel, neuropsiholog la Universitatea din Caen (Franta) si membru al echipei create de neurologul Bernard Lechevalier, care s-a ocupat de legaturile dintre muzica si creier.
Tinand seama de cresterea sperantei de viata in tarile dezvoltate, se poate spune ca oamenii imbatranesc tot mai frumos. Creierul isi creeaza mijloace care, daca nu reusesc sa impiedice imbatranirea, cel putin ii opun rezistenta — arata studii recente, care pun in evidenta doua elemente. Unul este ca el isi creeaza de-a lungul vietii neuroni noi, a caror utilitate functionala nu este inca bine inteleasa, iar celalalt ca plasticitatea neuronala este o caracteristica a creierului. Cu alte cuvinte, orice noua activitate cognitiva ce necesita invatare si efort duce la modificarea creierului ca numar de neuroni si, mai ales, de conexiuni intre ei. Asa se intampla, de exemplu, cand persoane in varsta invata sa cante, vocal sau la un instrument.
Aceasta proprietate a creierului contribuie la crearea unei ‘rezerve cognitive’, care da o rezistenta individuala. Astfel, alaturi de o activitate fizica regulata, o alimentatie sanatoasa si activitati sociale, activitatile artistice contribuie la intarzierea efectelor imbatranirii, indeosebi patologice, ca in cazul bolilor Alzheimer sau Parkinson.
‘Muzica — vocala sau la un instrument — este un bun atu pentru a imbatrani frumos’, spune Herve Platel, opinie impartasita de Jean-Claude Petot, muzico-terapeut la Spitalul de Urgenta din Dijon. ‘In geriatrie, pediatrie si ingrijiri paleative (totalitate a actiunilor destinate sa atenueze simptomele unei boli — intre care durerea pe care aceasta o provoaca — n.r.), muzica inlesneste orientarea spatio-temporala si stimuleaza memoria emotionala. Ea emite unde melodice ce se propaga pe corpul pacientului, jucand uneori rol de analgezic’, arata Petot.
Asociatia ‘Pour que l’esprit vive’ (Pentru ca spiritul sa traiasca) organizeaza ateliere si sejururi de muzica sau de dans cu persoane in varsta. In cadrul unui studiu s-au observat progrese evidente ale varstnicilor care dansasera tango cu un profesor. O activitate artistica, practicata chiar la varsta a treia, are un efect binefacator asupra spiritului. ‘Un psihiatru care a studiat un grup de persoane psihotice le-a putut recunoaste din desenele realizate de ele’, arata Pierre Lemarquis, neurolog la Toulon.
In acest sens, exprimarea artistica este probabil ultimul mijloc ce ii permite unei persoane varstnice bolnave de Alzheimer sa comunice cu ceilalti, incheie la-croix.com.
Sursa: Mediafax