Burger, cartofi prajiti si o bautura light. Un cocktail de multe ori ales pentru a echilibra o mica abatere alimentara. Nimic mai fals, atrage atentia un studiu publicat in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Departe de a limita aportul de calorii, bauturile dietetice sunt asociate cu o crestere a consumului de alimente cu valoare nutritiva scazuta.
Autorul acestei cercetari, Ruopeng An, a analizat raspunsurile a 22.000 de adulti americani la un sondaj national privind sanatatea si alimentatia. Fiecare participant a indicat pe un chestionar ce a consumat in ultimele doua zile. Datorita acestor adnotari, cercetatorul a putut sa distinga cinci tipuri de bauturi preferate: cafea, ceai, alcool, bauturi cu zahar (sucuri acidulate, sucuri de fructe …), precum si echivalentele lor dietetice. El a recenzat apoi diferitele produse alimentare care nu sunt necesare pentru functionarea organismului, bogate in energie, dar cu un profil nutritional slab (biscuiti, inghetata, ciocolata, chipsuri etc), relateaza pourquoidocteur.fr.
Peste 90% din americani consuma in fiecare zi alimente care nu sunt necesare pentru organismul uman. In medie, 482 de calorii provin de la astfel de produse. Dar si diferitele bauturi consumate aduc energie corpului uman, dintre care bauturile indulcite si alcoolul au cel mai mare aport caloric.
Cafeaua este bautura preferata de respondenti (53%), inaintea bauturilor racoritoare (43%), a ceaiului (26%), alcoolului (26%) si bauturilor dietetice (21%). Iar patru din 10 americani combina mai multe dintre aceste categorii pe parcursul unei zile obisnuite.
Bauturile cele mai populare sunt si cele care se asociaza cu un consum crescut de calorii „solide”. Intr-adevar, oamenii care prefera bauturile dietetice si cafeaua sunt cei care mananca mai multe alimente care nu sunt necesare. Dar profilurile variaza in functie de caracteristicile socio-economice.
Cele doua grupuri etnice care consuma cele mai multe calorii nu beau in acelasi fel: afro-americanii prefera cafeaua si bauturile light, in timp ce hispanicii sunt inclinati mai mult spre alcool.
Se observa, de asemenea, comportamente radical diferite in functie de nivelul veniturilor: cei mai avuti mananca prea mult cand consuma bauturi light sau alcool. Cei mai saraci fac acest lucru cand consuma cafea sau bauturi dulci. Cu toate acestea, un numitor comun iese in evidenta: cei care beau cafea sau sucuri dulci au un profil nutritional scazut.
Trei ipoteze explica aceasta legatura intre bauturile consumate si alimentatie. „Este posibil ca oamenii care opteaza pentru bauturi dietetice sa se simta indreptatiti sa manance mai mult, astfel incat obisnuiesc sa mai consume in plus o briosa sau o punga de chipsuri, explica Ruopeng An. De asemenea, este posibil sa se simta obligati sa manance mai mult din aceste alimente cu densitate calorica mare pentru a-si potoli foamea. A treia ipoteza abordeaza problema dintr-un unghi complet diferit: bauturile light sunt alese dintr-un sentiment de vinovatie. „Poate fi unul sau mai multe din aceste mecanisme”, rezuma Ruopeng An.
Concluzia este clara: trecerea la bauturile dietetice nu-i ajuta pe oameni sa-si controleze greutatea daca nu acorda atentie cantitatii si calitatii produselor pe care le consuma. „Daca oamenii se limiteaza la a inlocui bauturile dulci cu bauturi dietetice, este putin probabil ca acest lucru sa aiba efectul dorit, pentru ca ei isi vor lua din alimente caloriile ce proveneau din bauturilor abandonate, explica Ruopeng An. Acesta recomanda monitorizarea atenta a aportului caloric din bauturi si alimente care nu sunt necesare, deoarece acestea adauga calorii — si cu siguranta greutate — corpului.
Sursa: Agerpres