Adultii cu varstele cuprinse in intervalul 50 – 71 de ani care beau cel putin trei cesti de cafea pe zi beneficiaza de o reducere cu 10% a riscului de deces in comparatie cu persoanele care nu beau cafea, potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite. Acest studiu a fost realizat pe baza unui chestionar expediat unui grup de 400.000 de persoane din acest interval de varsta, in perioada 1995-1996. Participantii au fost monitorizati pana pe 31 decembrie 2008.
Rezultatele, publicate in revista New England Journal of Medicine (NEJM), arata ca persoanele care beau, in medie, trei cesti de cafea pe zi – cafea obisnuita sau fara cofeina – prezinta mai putine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare si respiratorii, atacuri cerebrale, rani, accidente, diabet sau infectii, in comparatie cu persoanele care nu beau cafea.
Cercetatorii americani au remarcat totusi o usoara crestere a riscului de cancer la barbatii care beau cafea in cantitati mari. In schimb, la femei, savantii nu au constatat nicio legatura directa intre consumul de cafea si decesul cauzat de cancer.
Autorii studiului au tinut cont si de alti factori ai mortalitatii, precum fumatul si consumul excesiv de alcool. Ei au transmis totusi avertismentul ca cercetatorii nu pot fi siguri, din punct de vedere stiintific, in privinta ipotezei potrivit careia consumul de cafea ar prelungi viata.
„Cafeaua este bautura cu cel mai mare consum in America, dar legatura dintre consumul ei si riscul de deces nu este foarte clara„, a precizat medicul Neal Freedman, de la departamentul de genetica si epidemiologie a cancerului din cadrul National Cancer Institute (NCI), coordonatorul studiului. „Consumul de cafea – asa cum am descoperit noi – este asociat cu un risc mai mic de mortalitate in general”, a adaugat el.
Potrivit acelorasi cercetatori, obiceiurile privind consumul de cafea ale participantilor au fost estimate pornind de la un chestionar pentru o anumita perioada, dar nu reflecta obiceiurile acestora pe termen lung. Ei au precizat, totodata, ca nu au avut informatii despre felul in care era preparata cafeaua (espresso, la filtru etc.) si, deci, despre concentratiile ingredientelor cu efecte protectoare.
Sursa: Mediafax