Expertii internationali, reuniti la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au anuntat ca folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigena, pledand pentru folosirea sistemelor hands-free si a mesajelor de tip text (sms). „Dovezile, care continua sa se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica” o clasificare a folosirii telefonului mobil in clasa actiunilor „ce pot fi cancerigene pentru om”, a declarat Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru care a cuprins 30 de experti OMS, reuniti timp de opt zile la Lyon (Franta).
Acesti experti s-au reunit sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agentie a OMS, pentru a studia riscurile de aparitie a cancerului din cauza „campurilor electromagnetice de radiofrecventa„. Ei au analizat toate studiile realizate pe aceasta tema. Decizia s-a bazat pe „studii epidemiologice aratand un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil”, a declarat Jonathan Samet.
Aceasta clasare inseamna „ca este posibil sa existe un risc, iar noi trebuie sa supraveghem de aproape legatura dintre telefoanele mobile si riscul de cancer„, a declarat Samet.
In opinia lui Gérad Lasfargues, directorul general adjunct de la Agence de Sécurité Sanitaire de l’Environnement (ANSES), sistemul de clasare folosit de CIRC era pana acum neaplicabil (sau „neclasabil in ceea ce priveste riscul de cancer pentru om”). Noua clasare este identica cu cele adoptate pentru vata de sticla si pentru vaporii de benzina.
Kurt Straif, expert CIRC, a evocat mijloacele de a reduce nivelul de expunere. „Ceea ce probabil antreneaza cel mai mare nivel de expunere este folosirea mobilului pentru apeluri. Daca le utilizati pentru sms-uri sau cu un kit hands-free pentru apeluri veti obtine o scadere de 10 ori a gradului de expunere„, a adaugat el.
Expertii estimeaza ca, desi exista o posibila legatura intre gliomuri si neurinomul acustic, nu este posibil sa se traga aceeasi concluzie si pentru alte tipuri de cancer.
Grupul de lucru nu a cuantificat riscul. Opinia profesorului Lasfargues se bazeaza pe un studiu realizat de Interphone, ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil pana in 2004 si a aratat o crestere cu 40% a riscului de aparitie a gliomurilor la cei mai mari utilizatori (in acea perioada, definiti ca utilizand aparatul, in medie, 30 de minute pe zi, timp de 10 ani).
Sursa: Mediafax