Filmele si reclamele de la televizor in care apar bauturi alcoolice au un efect imediat si direct asupra consumului de alcool, conform unui studiu realizat de cercetatori olandezi si canadieni ce a fost publicat miercuri in revista Alcohol and Alcoholism.
Astfel, personajele filmelor si serialelor care afiseaza o preferinta pronuntata pentru bauturile alcoolice, induc publicului dorinta de a consuma alcool. Prof. Rutger Engels de la Institutul de Stiinte Comportamentale din cadrul Universitatii olandeze Radboud, a coordonat un studiu cu privire la impactul imaginilor in care sunt prezentate bauturi alcoolice sau persoane care consuma astfel de bauturi.
In cadrul experimentului in jurul caruia a fost construit acest studiu au fost recrutati 80 de studenti voluntari cu varsta intre 18 si 29 de ani. Acestia au fost invitati in laboratorul Institutului de Stiinte Comportamentale, in incinta caruia a fost amenajata o confortabila sala de cinematograf. La dispozitia studentilor au fost puse canapele si fotolii in fata unor televizoare cu diagonale generoase. Pe cateva masute au fost puse alune, cipsuri si scrumiere si a fost adus si un frigider incarcat cu bere, vin si bauturi racoritoare.
Studentii participanti la experiment au fost impartiti in patru grupuri. Douazeci dintre ei au vizionat filmul American Pie 2 in care apar 23 de imagini cu bauturi alcoolice si 18 imagini in care personajele consuma alcool, film intrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool. Alti 20 au urmarit acelasi film insa pauzele publicitare au fost neutre, fara reclame la alcool.
Alte doua grupuri au urmarit film 40 Days and 40 Nights, o alta comedie in care insa apar doar 15 secvente cu bauturi alcoolice si respectiv doar 3 secvente in care personajele consuma alcool. Cele doua variante de pauze publicitare au fost aplicate si acestor grupuri.
Dupa o perioada de o ora, studentii care au urmarit filmul American Pie 2 intrerupt de pauze publicitare cu reclame la alcool au consumat in medie trei sticle de alcool de cate 200 de ml, fata de doar o sticla si jumatate cat au consumat cei din grupul ce a urmarit filmul 40 Days and 40 nights, fara publicitate la alcool.
Acest studiu demonstreaza clar ca imaginile cu alcool din filme si pauzele publicitare pot functiona ca un semnal irezistibil de a consuma alcool, conform profesorului Engels.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult