Americanii au o stare de sanatate mai proasta decat cea a populatiei din alte tari bogate, mor in medie mai repede si sufera de mai multe boli, in ciuda faptului ca in SUA cheltuielile medicale pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate, releva un raport publicat miercuri de Institutul american de medicina si preluat de AFP.
Potrivit raportului, acest dezavantaj al starii de sanatate se inregistreaza pentru toate categoriile de varsta, incepand cu nou nascutii si terminand cu cei in varsta de 75 de ani. Chiar si americanii cei mai instariti, care au o pregatire superioara, venituri ridicate, un stil de viata sanatos si care beneficiaza de asigurare medicala par sa fie mai putin sanatosi decat semenii lor din alte state dezvoltate.
‘Rezultatele cercetarii noastre ne-au socat’, marturiseste Steven Woolf, profesor de medicina la Universitatea din Virginia si coordonator al studiului. ‘Americanii mor si sufera in proportii care nu se explica, intrucat populatiile din alte tari cu venituri ridicate traiesc mai mult si se bucura de o sanatate mai buna’, adauga el.
Acest studiu este primul care ia in calcul numeroasele boli, accidente si comportamente la toate categoriile de varsta in SUA si face o comparatie cu alte state dezvoltate, precum Australia, Canada, Japonia si numeroase tari europene.
In acest grup de tari, SUA se claseaza pe ultimul loc sau la coada clasamentului la noua criterii cheie pentru evaluarea starii de sanatate a unei natiuni. Aceste criterii sunt: mortalitatea infantila, greutatea la nastere, accidentele, omuciderile, adolescentele care raman insarcinate, bolile cu transmitere sexuala, persoanele infectate cu HIV, decesele provocate de consumul de droguri, obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare si pulmonare cronice si procentul persoanelor care sufera de un handicap.
Multe dintre aceste probleme afecteaza in mod disproportionat copiii si adolescentii, avertizeaza raportul. De exemplu, dintre toate tarile bogate SUA inregistreaza de mai multe decenii cea mai ridicata rata a mortalitatii la nastere, cat si cea mai mare pondere a nasterilor premature si a deceselor copiilor inaintea implinirii varstei de cinci ani. De asemenea, adolescentii americani mor mai frecvent in urma accidentelor rutiere si omuciderilor. Peste doua treimi din diferenta in speranta de viata dintre SUA si celelalte state evaluate poate fi atribuita deceselor survenite inaintea implinirii varstei de 50 de ani.
Toate acestea se petrec in conditiile in care in SUA cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate. Astfel, 17,9% din PIB-ul american a fost destinat in anul 2011 sanatatii, in Uniunea Europeana acest procent fiind de 9%.
Pe langa carentele sistemului de sanatate, 35 de milioane de americani nebeneficiind de sistemul de asigurari medicale, autorii raportului subliniaza existenta unor factori socio-culturali, cum ar fi obiceiurile alimentare nesanatoase. Un rol semnificativ il mai joaca decalajele sociale in materie de venituri si slaba educatie a tinerilor.
Cu toate acestea, americanii stau mai bine la capitolul deceselor cauzate de cancer si accidente vasculare cerebrale. De asemenea, ei au un nivel mai bun al colesterolului si al tensiunii arteriale si fumeaza mai putin, iar dupa varsta de 75 de ani speranta lor de viata este mai ridicata.
Sursa: Agerpres