Femeile care solicita o anestezie epidurala inainte de a naste sunt mai putin expuse in fata riscului de a dezvolta o depresie postnatala, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii chinezi. Oamenii de stiinta chinezi au descoperit ca mamele care au apelat la anestezia epidurala in timpul travaliului prezinta un risc cu 14% mai mare de a suferi de depresie postnatala la sase saptamani dupa nastere. Acest risc este, in medie, de 35% pentru femeile care nu au solicitat acest tip de anestezie, informeaza dailymail.co.uk.
In cadrul acestui studiu, injectia epidurala a fost singura metoda de controlare a durerilor pentru femeile aflate in travaliu.
Medicii chinezi au descoperit, de asemenea, ca alaptatul reprezinta o practica mult mai frecventa in grupul femeilor care au apelat la anestezia epidurala (70%), in comparatie cu cele care nu au solicitat aceasta procedura (50%).
Katherine Wisner, psihiatru la Universitatea Northwestern din Statele Unite, a intocmit un raport despre studiul realizat de cercetatorii chinezi.
„Controlarea durerii ofera mamelor un inceput mai bun in calitate de parinte, in comparatie cu situatia in care si-ar incepe acest rol epuizate. Indiferent daca nasterea este naturala sau facuta prin cezariana, controlarea durerii (in timpul nasterii si dupa nastere) este o chestiune importanta pentru toate tinerele mame. Nu exista nastere fara durere. Obiectivul nostru este de a evita durerile severe. Controlarea acelor dureri din travaliu, pentru ca o femeie sa se dezvolte confortabil intr-o mama, reprezinta o metoda plina de sens”, a declarat ea.
Ea spune ca descoperirile din acest studiu, publicat in revista Anesthesia & Analgesia, se numara printre putinele care sunt rezultatul examinarii legaturii dintre durerile din timpul travaliului si depresia postpartum.
„Exista o relatie binecunoscuta intre durerea acuta si cronica si depresie„, a adaugat cercetatoarea americana.
Incidenta durerilor postnatale severe este de circa 11 procente in randul tinerelor mame.
Studiul cercetatorilor chinezi a descoperit ca factorii biologici si emotionali contribuie la declansarea depresiei postpartum, care afecteaza 14,5% din totalul femeilor care nasc.
Katherine Wisner recomanda testarea privind depresia a tuturor femeilor care prezinta dureri cronice la 1-2 luni dupa nastere.
De asemenea, cercetatoarea americana spune ca eliminarea durerilor dupa nastere este un factor de sprijin in ceea ce priveste abilitatea tinerelor mame de a se atasa emotional de bebelusii lor si de a avea grija de acestia.
Sursa: Mediafax