Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor /ECDC/ a anuntat ca procentul infectiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauza obisnuita a imbolnavirii la pacienti spitalizati, care erau rezistenti la carbapeneme, era mai mare de 5% in 2012 in cinci tari membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, Romania si Slovacia, relateaza vineri agentia Reuters. In 2009, doar Grecia si Cipru au depasit acest prag.
Un comunicat publicat de Comisia Europeana vineri, cu cateva zile inainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informarii despre antibiotice, arata ca s-a redus utilizarea de antibiotice de catre oameni si, de asemenea, a crescut gradul de constientizare de catre opinia publica a faptului ca antibioticele nu distrug virusii.
Dar aceasta stire buna este umbrita totusi de datele publicate in paralel de ECDC, care arata o proliferare in Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme – antibiotice de ultima generatie folosite pentru tratarea infectiilor asociate asistentei medicale.
Prin urmare, Comisia Europeana isi intensifica lupta impotriva rezistentei la antimicrobiene /RAM/ prin finantarea a 15 proiecte de cercetare noi si prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale si alimente. ”Sunt profund ingrijorat de faptul ca antibioticele, care ne-au permis sa tratam infectii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea si care salveaza multe vieti, devin in prezent din ce in ce mai putin eficace”, a declarat comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, subliniind ”seriozitatea cu care executivul european abordeaza provocarea reprezentata de rezistenta la antimicrobiene”.
Sursa: Mediafax