Aproape jumatate dintre romani – 46% – sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali, releva un studiu realizat de ISRA Center. Majoritatea romanilor (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an, in vreme ce 11% au slabit, iar 23% s-au ingrasat, releva cercetarea.
Potrivit acesteia, o tendinta mai crescuta de ingrasare se observa la persoanele cu educatie scazuta si la cele casatorite. Evaluarea greutatii in functie de indicele de masa corporala arata ca jumatate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normala, in timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 sufera de obezitate.
Comparand acest indicator cu autoevalaurea greutatii, se poate observa ca dintre cei care considera ca au o greutate normala, o treime sunt, de fapt, supraponderali, arata cercetarea.
In acelasi timp, dintre cei care cred ca au „cateva kilograme in plus”, jumatate sunt supraponderali, iar o treime sufera de obezitate.
Aproape jumatate dintre romani mentioneaza consumul de fructe si legume ca fiind in topul aspectelor care contribuie la o alimentatie sanatoasa si aproape o treime considera ca mancarea gatita este baza unei alimentatii sanatoase.
In schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate considera ca eliminarea sau reducerea excesului de zahar/sare/condimente se afla in topul aspectelor care tin de o alimentatie sanatoasa.
Respectarea meselor zilnice si alimentatia variata sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentatie sanatoasa doar de 27%, respectiv 14% dintre romani, indica studiul ISRA Center.
In ceea ce priveste mesele zilnice, cercetarea releva ca masa de seara este pentru cei mai multi dintre romani masa care nu lipseste zilnic, 85% dintre intervievati raspunzand ca iau cina de fiecare data.
In acelasi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate mancand dimineata. Frecventa cu care este luat micul dejun creste odata cu varsta si scade odata cu cresterea nivelului educatiei si a venitului.
Fumatul este un alt factor care influenteaza obisnuinta de a lua micul dejun, fumatorii obisnuind intr-o masura mai redusa (doar 45%) sa ia micul dejun decat nefumatorii (67%).
78% dintre romanii din mediul urban iau pranzul zilnic, procent care creste in randul persoanelor cu educatie primara (89%).
Ciorba/supa, produsele lactate, cartofii prajiti/piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin salate. Consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie, in schimb creste consumul de salate si gratar.
Mai mult de jumatate din medicii de familie considera ca alimentatia romanilor este departe de a fi una sanatoasa si corecta. Astfel, alimentele care le afecteaza cel mai mult starea de sanatate sunt mancarurile grase si cele de tip fast-food.
Conform studiului, peste 90% dintre medicii de familie apreciaza ca romanii nu iau masa regulat, consuma multe grasimi si mancaruri grele, consuma multa sare si mult zahar, iar masa de seara este cea principala.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 521 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 65 de ani.
Eroarea maxima de esantionare este de 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.
Sursa: Agerpres