Astronautii nu dorm suficient si recurg frecvent la somnifere in timpul zborurilor spatiale, potrivit unui studiu publicat vineri si citat de AFP, care prezinta riscurile asociate cu administrarea acestor medicamente intr-un mediu ostil.
O echipa condusa de Laura Barger, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard din Boston, a studiat perioadele de somn a 64 de astronauti in timpul zborului pe navete spatiale, intre 2001 si 2011, si a 21 de astronauti in timpul stationarii pe Statia Spatiala Internationala (ISS), intre 2006 si 2011. Au fost, de asemenea, analizate perioadele de somn in saptamanile de dinainte si dupa cele de zbor.
In total au fost monitorizate peste 4.000 de nopti petrecute pe Pamant si peste 4.200 in spatiu, cu ajutorul unui actigraf, un sistem portabil de inregistrare a perioadelor de somn si veghe.
Cercetatorii au descoperit ca durata medie de somn in spatiu a fost de aproximativ sase ore (5,96 ore) in timpul misiunilor pe navetele spatiale si putin peste sase ore (6,09 ore) in timpul misiunilor la bordul ISS, adica sub limita de opt ore si jumatate de somn pe noapte prevazute de NASA.
‘Lipsa de somn a fost asociata cu o reducere a performantei in numeroase studii’, a spus dr. Barger.
Dar, cercetatorii sunt preocupati si de utilizarea frecventa a somniferelor in spatiu, cum ar fi zolpidemul.
Trei sferturi din membrii echipajului de pe ISS, care au participat la studiu, au declarat ca au folosit, la un moment dat, somnifere in timp ce se aflau in spatiu. Proportia a crescut la 78% in cazul astronautilor de pe navetele spatiale.
‘Capacitatea unui membru al echipajului de a actiona intr-o maniera optima, daca este trezit de un semnal de alarma, poate fi compromisa de utilizarea de medicamente impotriva insomniei’, a avertizat dr. Barger.
Cu privire la acest subiect in prezent se fac cercetari la Centrul Spatial Johnson din Houston, informeaza doi specialisti in problemele somnului de la Universitatea din Pennsylvania, Mathias Basner si David Dinges, intr-un comentariu publicat in aceeasi revista.
‘Spatiul reprezinta unul din mediile cele mai ostile’, subliniaza acestia. ‘O durata si o calitate a somnului suficiente sunt esentiale pentru a garanta indeplinirea corespunzatoare a sarcinilor si pentru a preveni erori fatale si accidente’, adauga ei.
Ca si alte activitati cotidiene, nu este totusi usor sa dormi in spatiu, scrie France Presse.
Chiar daca viata la bordul ISS este structurata pe baza unei zi pamantene, echipajele pot viziona 16 apusuri si rasarituri de soare in decurs de 24 ore…Compartimentele de odihna sunt aranjate pentru somn, protejate de lumina si zgomot, dar trebuie sa se faca fata imponderabilitatii. Mai sunt si alte probleme — izolarea, entuziasmul de a fi in spatiu, mobilitatea redusa.
Volumul mare de munca, in timpul perioadei de pregatire care precede misiunea, precum si in timpul zborului, poate contribui, de asemenea, la scurtarea duratei de somn si la utilizarea de somnifere.
Pe ISS, activitatile de intretinere si cercetare necesita, de multe ori, mai mult timp decat s-a prevazut, prelungind ziua de lucru a astronautilor, subliniaza Mathias Basner si David Dinges. Astronautii pot folosi, apoi, somnifere pentru a fi siguri ca vor dormi in timpul ramas, adauga ei.
Ultima naveta spatiala americana a zburat in iulie 2011, aminteste AFP. Accesul astronautilor la ISS este asigurat in prezent de nava rusa Soiuz. Perioada petrecuta pe ISS este de aproximativ sase luni.
Studiul a fost finantat de NASA si publicat in revista The Lancet Neurology. Potrivit agentiei franceze de presa, NASA a exclus din studiu astronautii rusi, din cauza ‘politicilor divergente in ceea ce priveste participarea la activitatea de cercetare’, au precizat autorii.
Sursa: Agerpres