Un nou studiu a demonstrat faptul ca organisme unicelulare folosesc semnale electrice pentru a comunica asemenea celulelor nervoase umane. Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii au descoperit ca bacteriile – de obicei organismele unicelulare, care ne fac rau – pot comunica una cu alta intr-un mod similar cu cel al celulelor nervoase din creierul uman, relateaza Independent.
Cercetatorii au constatat ca – la fel ca celulele nervoase umane – bacteriile ar putea folosi semnale electrice pentru a „vorbi” una cu alta. In acest fel, organismele aparent primitive pot sincroniza actiunile unei colonii de miliarde de indivizi microscopici sa functioneze „ca un creier microbian”.
Descoperirea a venit dupa ce oamenii de stiinta au observat ca, odata ce coloniile de bacterii au ajuns la o anumita dimensiune, au capacitatea de a evolua intr-o serie de cicluri periodice.
Prin examinarea coloniilor folosind un colorant fosforescent sensibil la tensiune, au descoperit ca bacteriile sunt capabile sa trimita semnale una alteia prin eliberarea de valuri de particule de potasiu incarcate electric numite ioni.
In acest mod, bacteriile de la exteriorul unei colonii sunt capabile sa extraga substante nutritive pentru a hrani intreg habitatul, ca acesta sa poata evolua si sa se dezvolte. Pentru a confirma mecanismul de comunicare, oamenii de stiinta au scos din bacterii canalul care a permis particulelor de potasiu incarcate electric sa curga si in afara organismelor.
Coordonatorul studiului, doctorul Gurol Suel, de la Universitatea California din San Diego, a declarat: „La fel ca neuronii din creierul nostru, am constatat ca bacteriile folosesc canale de ioni pentru a comunica una cu alta prin semnale electrice. Comunitatea de bacterii din cadrul biofilmelor pare sa functioneze mai mult ca un „creier microbian”.
Sursa: Mediafax