Consumul regulat de iaurt probiotic, ce contine microorganisme, cunoscute sub denumirea de „bacterii bune”, regasite de obicei in intestine, ar putea reduce tensiunea arteriala si riscul de boli cardiovasculare si atac cerebral, au descoperit cercetatorii din Australia.
Cercetatorii de la Institutul pentru sanatate Griffith si de la scoala de medicina din Australia au examinat datele stiintifice obtinute in urma a noua teste clinice, la care au participat peste 540 de voluntari, informeaza dailymail.co.uk.
Acestia au descoperit ca un consum regulat de alimente ce contin bacterii vii, cum ar fi iaurtul, laptele batut si sana, scade tensiunea arteriala, mai ales in cazul persoanelor hipertensive, iar alimentele probiotice care contin mai multe specii de bacterii sunt mai eficiente.
„Consideram ca probioticele scad tensiunea arteriala si au, de asemenea, si alte efecte pozitive asupra sanatatii, inclusiv reducerea colesterolului, scaderea glucozei din sange si a insulinorezistentei; contribuie la reglarea sistemului hormonal ce regleaza tensiunea arteriala si echilibrul fluidelor„, a declarat Jing Sun, coordonatoarea studiului, care a fost publicat in revista Hypertension.
Pe de alta parte, nutritionistul Victoria Taylor, de la British Heart Foundation, a precizat ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru confirmarea studiilor existente, inainte de a prescrie alimente si suplimente alimentare cu probiotice pentru tratarea hipertensiunii.
„In acelasi timp, exista o serie de schimbari ale stilului de viata pe care le putem face pentru a mentine un nivel optim al tensiunii arteriale. Reducerea consumului de sare, consumul mai mare de fructe si legume, exercitiile fizice si tinerea sub control a greutatii corporale reprezinta tot atatea moduri verificate si testate pentru a face acest lucru”, a spus Victoria Taylor.
Sursa: Mediafax