Potrivit unor doctori, sms-urile trimise pe telefon ar putea fi un instrument vital in diagnosticarea unor atacuri cerebrale potential fatale, mesajele incoerente putand fi un semnal al unui atac cerebral chiar dacapersoana in cauza poate vorbi si scrie normal.
Cercetatorii de la spitalul Henry Ford din Detroit, Statele Unite, au prezentat cazul unui barbat de 40 de ani despre care credeau ca avea un atac cerebral. Acesta era in stare sa vorbeasca normal, dar nu putea sa vada ca mesajele pe care le trimitea pe telefon erau incoerente, informeaza Daily Mail.
Pacientul nu prezenta nicio dificultate in a rezolva corect teste elementare ale abilitatilor lingvistice, constand in fluenta discursului, a lecturii si a scrisului.Totusi, cand a fost rugat sa tasteze un simplu sms, acesta a iesit fara niciun sens, iar barbatul nu isi putea da seama care era problema si nici nu observa vreo greseala in cele scrise.
Desi acesta arata doar o usoara asimetrie a fetei (un simptom cheie este atarnarea fetei intr-o parte), doctorii au putut pune diagnosticul de atac ischemic cerebral, in timpul caruia un cheag de sange sau alt blocaj intrerupe circulatia sangelui spre o parte din creier. Asemenea atacuri rezulta de obicei intr-o anumita forma de afectiune fizica si pot fi fatale.
Cazul acesta le-a sugerat medicilor ca scrierea mesajelor pe telefon poate deveni o parte importanta in procesul de diagnosticare a atacurilor cerebrale. Potrivit doctorului Omran Kaskar, neurologist si autorul principal al studiului, rezultatele ilustreaza felul in care mesajele incoerente pot fi singurul simptom al afaziei legate de atac cerebral, o inabilitate partiala sau totala de a forma sau de a intelege limbajul.
„Pentru ca fiecare mesaj text contine data la care este trimis, poate sa ajute si la stabilirea momentului aparitiei simptomelor sau chiar si al inceperii atacului”, a adaugat doctorul Kaskar.
Sursa: Mediafax