Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului.
Potrivit studiului publicat in revista Science, chiar si antrenamentele intense nu au putut compensa somnul pierdut. Cercetatorii de la New York University si de la Peking University au antrenat soareci pentru a-si dezvolta o noua abilitate: mersul pe o vergea care se roteste.
Ulterior, oamenii de stiinta au analizat interiorul creierului viu al acestora cu ajutorul microscopului, pentru a vedea ce se intampla atunci cand animalele dormeau sau erau private de somn.
Studiul a indicat ca in creierul soarecilor care dormisera se formau cu mult mai multe sinapse si invatau mai repede. De asemenea, prin intreruperea anumitor faze ale somnului soarecilor, cercetatorii au aratat ca somnul profund este necesar pentru formarea memoriei, deoarece, in timpul acestuia, mintea reia activitatea din ziua anterioara.
Sursa: Agerpres