Consumul ocazional de canabis poate afecta in mod iremediabil creierul, acest drog nefiind deloc unul „sigur” iar tinerii sub 30 de ani nu ar trebui sa-l consume niciodata, conform unui nou studiu, informeaza publicatia britanica The Daily Telegraph. Astfel, conform acestui studiu, chiar si persoanele care au consumat canabis ocazional, o data sau de doua ori pe saptamana, timp de cateva luni, au inregistrat modificari importante in centrii cerebrali care guverneaza emotia, motivatia si dependenta.
Cercetatori de la Harvard Medical School din SUA au realizat scanari 3D ale creierului studentilor care au consumat ocazional canabis si nu erau dependenti de acest drog si au comparat rezultatele cu imagini ale creierului studentilor care nu au luat niciodata acest drog. Ei au identificat doua regiuni importante ale creierului care sunt afectate de consumul de canabis, iar nivelul de afectare creste proportional cu nivelul de consum al acestui drog.
Echipa a examinat parti ale creierului asociate emotiilor, motivatiei si dependentei in cazul a 20 de studenti care au consumat canabis si au comparat rezultatele obtinute cu cele provenite de la un grup martor, format din 20 de studenti care nu au consumat niciodata marijuana. Modificarile observate ar putea reprezenta, sustin oamenii de stiinta, primele semne ale formarii adictiei, pentru ca creierul isi modifica modul in care percepe recompensa si placerea, ceea ce face ca experientele obisnuite sa fie considerate din ce in ce mai putin satisfacatoare prin comparatie cu consumul drogurilor.
De cealalta parte, Prof. David Nutt, de la Imperial College din Londra, atrage atentia ca un esantion de 40 de subiecti nu este suficient de mare pentru a trage o concluzie. Prof Nutt, care a fost dat afara din functia de consilier guvernamental in privinta drogurilor din caza parerilor sale „neortodoxe”, a adus in discutie comparatia cu alcoolul care este un drog legal. ‘Orice efecte ar avea canabisul asupra creierului, acestea sunt incomparabil mai reduse decat efectele pe care le are alcoolul asupra creierului, fiind demonstrate proprietatile neurotoxice ale alcoolului”, a sustinut el.
Sursa: Agerpres