Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat marti de publicatia The Guardian.
In urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani in cadrul cercetarii anuale Health Survey for England, expertii de la University College London au constatat ca cel putin sapte portii zilnice de fructe si legume reduc cu 42% riscul decesului in general, cu 25% pe cel de cancer si cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC. Dar ei atrag atentia ca legumele par sa ofere o protectie mai buna impotriva bolilor decat fructele.
Mai mult decat atat, fructele conservate sau congelate ar putea sa nu fie de niciun folos in acest scop. Aceasta situatie este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enuntand ipoteza ca cei care consuma astfel de produse au de obicei o dieta saraca sub aspectul valorii nutritive si un stil de viata dezordonat. Insa cercetatorii adauga totusi ca fructele congelate ar trebui sa aiba aceeasi valoare nutritiva ca fructele proaspete, dezaproband in schimb consumul de fructe conservate, mai ales ca acestea din urma contin sirop cu zahar adaugat.
De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizeaza ca un aspect neclarificat este daca reducerea riscului de imbolnavire poate fi atribuita in totalitate acestor alimente sau daca ele actioneaza doar ca un element in cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sanatos.
In anul 2003, guvernul britanic a sfatuit populatia sa consume cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi, dupa ce in anul 1990 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat cel putin 400 de grame de fructe si legume zilnic. Nu toate tarile au urmat la fel acest exemplu. Astfel, in Statele Unite a fost lansata in anul 2007 o campanie care incurajeaza consumul de fructe si legume, dar fara sa faca referire la o anumita cantitate, in timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe si 375 de grame de legume zilnic.
Sursa: Agerpres