Femeile care consuma doua pahare de vin, bere sau tarie in fiecare zi sunt mai putin expuse riscului de ingrasare comparativ cu femeile care nu consuma deloc alcool, potrivit unui studiu american publicat in Archives of Internal Medicine, informeaza AFP.
Cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston (SUA) le-au intrebat pe 19.000 de femei americane, care nu aveau probleme legate de greutatea corporala, in varsta de peste 39 de ani, cate pahare de alcool consuma in fiecare zi si au monitorizat voluntarele timp de 13 ani.
Din acest esantion, grupul cel mai important din punct de vedere numeric era alcatuit din femei care nu consumau deloc alcool (7.346). Al doilea grup ca marime (6.312 femei, reprezentand aproape o treime din totalul voluntarelor) era alcatuit din femei care au declarat ca beau echivalentul unei treimi de pahar de vin, bere sau tarie in fiecare zi.
Aproximativ 20% dintre voluntare au declarat ca beau echivalentul unui pahar de alcool pe zi, 6% – echivalentul a doua pahare si 3% – echivalentul a mai mult de doua pahare de bautura alcoolica.
Paharul de alcool considerat „standard” in Statele Unite ale Americii, indiferent daca este vorba de un pahar de vin (15 cl), de bere (35 cl) sau de tarie (43 ml alcool 80°), contine aceeasi cantitate de alcool – 14 grame.
Pe parcursul celor 13 ani de monitorizare, femeile care nu consumau deloc alcool au fost cele care s-au ingrasat cel mai mult, iar cele care consumau echivalentul a doua pahare pe zi au fost cele care au rezistat cel mai bine fenomenului de luare in greutate.
Bautura cea mai eficienta impotriva kilogramelor suplimentare s-a dovedit a fi vinul rosu, insa toate tipurile de alcool consumate, inclusiv vinul alb, berea sau bauturile spirtoase, au condus la aparitia aceleiasi „legaturi invers proportionale intre consumul de alcool si riscul de a deveni supraponderal sau obez”, afirma autorii acestui studiu.
Autorii studiului au evitat, insa, sa recomande consumul de alcool, fie si in cantitati moderate, ca mijloc de lupta impotriva obezitatii, din cauza problemelor medicale si psiho-sociologice asociate cu alcoolul.
Sursa: Mediafax