Fisticul, bogat in grasimi sanatoase, contribuie la prevenirea instalarii diabetului, mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetatorii spanioli. Intr-un studiu efectuat de cercetatorii spanioli, 54 de persoane cu prediabet, cunoscut si sub numele de diabet borderline, au urmat o dieta mediteraneana timp de opt luni, conform dailymail.co.uk.
Participantii la studiu au consumat aceeasi cantitate de calorii pe perioada cercetarii, dar, timp de patru luni, au consumat si 57 de grame de fistic pe zi. Greutatea acestora nu s-a schimbat, insa rezultatele testelor de sange au aratat o shimbare inainte si dupa consumul de fistic.
Cel mai important, nivelurile de zahar si de insulina au scazut – acesta fiind un indiciu ca organismul procesa mai usor zaharul din alimente. Cel mai probabil, nutrientii sanatosi din fistic – inclusiv grasimile nesaturate, fibrele, antioxidantii si carotenoizii – se combina pentru a ajuta organismul sa metabolizeze zaharul, a explicat cercetatoarea Mònica Bulló, de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania.
„Recomand consumul de alune si nuci, in general, si de fistic, in special. Cel mai bine ar fi sa includeti un pumn de alune si nuci in alimentatie – poate nu in fiecare zi, dar ori de cate ori aveti ocazia”, a spus Mònica Bulló. Totodata, „cel mai bun mod de a reduce riscul de diabet de tip 2 este mentinerea unei greutati optime adoptand o dieta sanatoasa si echilibrata si prin exercitii fizice regulate”, a adaugat Richard Elliott, de la Institutul Diabetes din Marea Britanie.
Foto: http://yourownevolution.com/
Sursa: Agerpres