Consumul de peste reduce riscul de boli pentru persoanele in varsta si contribuie la mentinerea unui stil de viata activ si sanatos. Cercetatorii de la Institutul national pentru sanatate si nutritie din Japonia au rugat peste 1.000 de barbati si femei sa completeze un chestionar pentru evaluarea starii lor de sanatate fizice si mentale. Subiectii au fost chestionati cu privire la usurinta cu care folosesc reteaua de transport public, platesc facturi, isi viziteaza prietenii, dar si in legatura cu obiceiurile lor alimentare, informeaza dailymail.co.uk.
Persoanele care consumau proteine de origine animala, inclusiv peste, aveau un risc cu 39% mai redus de a suferi de afectiuni fizice sau psihice in urmatorii sapte ani.
Proteinele sunt esentiale pentru formarea masei musculare, care protejeaza de caderi si fracturi, iar organismul le proceseaza si asimileaza mai greu pe masura ce imbatraneste. Prin urmare, persoanele in varsta au nevoie de o rezerva mai mare de proteine pentru a-si pastra starea de sanatate.
Proteinele din peste sunt cele mai sanatoase, datorita celorlalte substante nutritive pe care le contine, cum ar fi acizii grasi Omega 3, care, printre altele, calmeaza durerile provocate de artrita si previn aparitia dementei senile.
„Un consum mai mare de proteine ar putea contribui la mentinerea capacitatii functionale a persoanelor in varsta„, se arata in studiul cercetatorilor japonezi, publicat in Journal of the American Geriatrics Society.
Sursa: Mediafax