O femeie insarcinata care traieste in apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide intampina un risc cu 66% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism, conform unui studiu realizat la Universitatea californiana Davis, transmite luni AFP.
Acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei Environmental Health Perspectives, se concentreaza asupra legaturilor dintre viata intr-un mediu in care se folosesc pesticide si riscul de a aduce pe lume copii suferind de autism, dar nu evidentiaza o relatie de tip cauza-efect intre cele doua.
Autismul este o tulburare de neurodezvoltare a carei incidenta a crescut foarte mult in ultimii ani in SUA, crestere care ar putea, totusi, sa fie corelata cu perfectionarea metodelor de diagnoza + in cursul anului 2000, incidenta cazurilor de autism era de 1 copil la 150 de nasteri, iar in 2010 s-a ajuns la 1 copil din 68 de nasteri.
In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au examinat datele cu privire la utilizarea pesticidelor in California in zona de resedinta a 1.000 de mame care participau la un studiu despre familiile cu copii autisti. „Am examinat unde traiau participantele la studiu in perioada in care au fost gravide si in momentul nasterii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Irva Hertz-Picciotto, vicepresedinte al Departamentului pentru Stiinte si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Davis.
Conform legilor californiene, fermierii trebuie sa mentioneze tipul de pesticide pulverizate, data pulverizarii si cantitatea folosita. „Am constatat ca, de cele mai multe ori, in apropierea gospodariilor unde s-au nascut copii cu autism sau cu retard au fost folosite frecvent mai multe tipuri de pesticide”. Aproximativ o treime dintre participantii la studiu traiau pe o raza de pana la 1,75 kilometri de locuri in care se folosesc pesticide.
Oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca riscurile de autism sunt mai ridicate in cazul in care mamele intra in contact cu substantele pesticide in al doilea si respectiv al treilea trimestru de sarcina, dezvoltarea neurologica a fetusului fiind extrem de sensibila la pesticide.
„Acest studiu confirma rezultatele unei cercetari precedente care identifica existenta unor legaturi intre nasterea unor copii cu autism si expunerea mamelor, in perioada sarcinii, la o serie de produse chimice folosite in agricultura, in California„, conform lui Janie Shelton, coordonatoarea noului studiu, a carui concluzie, spune ea, este simpla: „femeile gravide trebuie sa evite orice contact cu produsele chimice folosite in agricultura”.
Sursa: Agerpres