O varsta mai ridicata de procreare, in cazul barbatilor, ar putea creste speranta de viata a copiilor, sustin cercetatori americani, potrivit carora copiii cu tati, dar si bunici mai varstnici par ‘programati genetic’ sa traiasca mai mult, relateaza marti BBC. Alcatuirea genetica a spermei se modifica pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, dezvoltand trasaturi care favorizeaza o viata mai lunga si care sunt transmise copiilor.
O echipa de cercetatori de la Departamentul de antropologie al Northwestern University a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat ADN-ul a 1779 de adulti tineri, din Filipine.
Expertii au stabilit de mai mult timp ca speranta de viata este legata de lungimea telomerilor, portiunile situate la capatul cromozomilor, structurile celulare care gazduiesc codul nostru genetic, ADN-ul. In general, o lungime mai mica a telomerului inseamna o speranta de viata mai mica. In majoritatea celulelor, telomerii se scurteaza pe masura inaintarii in varsta. Exceptie face sperma, in cazul careia telomerii se lungesc odata cu varsta, iar intrucat barbatii transmit ADN-ul copiilor lor prin sperma, acesti telomeri lungi pot fi ‘mosteniti’ de generatia urmatoare.
Dan Eisenberg si colegii sai de la Northwestern University au analizat telomeri din mostre de sange si au constatat ca lungimea acestora este mai mare la cei conceputi de tati cu o varsta mai ridicata. S-a stabilit ca masura cu care creste lungimea telomerilor in fiecare an cu care barbatii amana conceperea unui copil este egala cu masura cu care se scurteaza anual lungimea telomerilor la persoanele de varsta mijlocie. Alungirea telomerilor a fost si mai vizibila la copiii ai caror bunici paterni au devenit parinti la varste mai ridicate.
Cu toate ca amanarea procrearii sporeste riscul de avort, cercetatorii considera ca ar putea avea un impact benefic asupra sanatatii pe termen lung. Mostenirea de telomeri mai lungi ar fi indeosebi benefica, in opinia oamenilor de stiinta, pentru acele tesuturi si functii biologice legate de producerea si dezvoltarea celulelor, cum sunt sistemul imunitar, intestinele sau pielea.
Sursa: Agerpres