Oamenii din intreaga lume traiesc mai mult, dar, in acelasi timp, multi dintre ei sunt bolnavi pentru o perioada mai lunga de timp, potrivit unui studiu asupra tuturor bolilor si leziunilor majore din 188 de tari publicat in revista ‘Lancet’, informeaza agentia Reuters.
Starea generala de sanatate s-a imbunatatit la nivel mondial, datorita progresului semnificativ impotriva bolilor infectioase, cum ar fi HIV/SIDA si malariei din ultimul deceniu si castigarii luptei cu bolile legate de maternitate si cu cele ale copilariei.
Dar speranta de viata sanatoasa nu a crescut la fel de mult, astfel incat oamenii traiesc mai mult timp cu boli si handicapuri, potrivit acestui studiu.
„Lumea a facut mari progrese in domeniul sanatatii, dar acum provocarea este de a investi in gasirea unor modalitati mai eficiente de prevenire sau tratare a cauzelor majore ale bolilor si handicapurilor”, a spus Theo Vos, profesor la Institute of Health Metrics and Evaluation din cadrul University of Washington care a condus cercetarea pentru acest studiu.
Principalele constatari ale studiului au fost ca speranta de viata la nivel mondial pentru ambele sexe a crescut cu 6,2 ani — de la 65,3 ani in 1990 la 71,5 ani in 2013. Speranta pentru o viata sanatoasa a crescut cu 5,4 ani — de la 56,9 ani in 1990 la 62,3 ani in 2013.
Speranta de viata sanatoasa ia in considerare atat mortalitatea si impactul conditiilor non-fatale, precum si maladiile cronice ca bolile de inima si plamani, diabetul si leziunile grave. Toate acestea diminueaza calitatea vietii si impun costuri mari si resurse impovaratoare.
Pentru cele mai multe dintre cele 188 tari studiate, modificarile in ceea ce priveste speranta de viata sanatoasa intre 1990 si 2013 au fost „semnificative si pozitive”, au spus cercetatorii. Dar in multe tari — printre care Belize, Botswana si Siria — speranta de viata sanatoasa in 2013 nu a fost cu mult mai mare decat in 1990.
Iar in unele tari, incluzand Africa de Sud, Paraguay si Belarus, speranta de viata sanatoasa a scazut. Locuitorii din Botswana si Belize au inregistrat un declin al sperantei la o viata sanatoasa cu doi ani, respectiv cu 1,3 ani.
In schimb, locuitorii din Nicaragua si Cambodgia traiesc in stare buna de sanatate, in medie, cu 14,7 ani si, respectiv, 13,9 ani mai mult decat in anul 1990. In Lesotho si Swaziland, persoanele nascute in 2013 s-ar putea astepta sa traiasca cu o stare buna de sanatate cu aproximativ 10 ani mai putin decat cele nascute in urma cu 20 de ani.
De asemenea, studiul a constatat diferente notabile intre tarile cu cea mai mare si cea mai mica asteptare de viata sanatoasa si in ceea ce priveste ratele si directia schimbarii.
Astfel, in 2013, cea mai mica speranta de viata sanatoasa din lume a avut-o Lesotho, de numai 42 de ani. In timp ce Japonia a avut cea mai mare speranta de viata sanatoasa ajungand la 73,4 ani, mai noteaza Reuters.
Sursa: Agerpres