Accesibilitatea si calitatea produselor sunt cei mai importanti factori care influenteaza alegerea unui centru comercial pentru cumparaturi, in timp ce ofertele si promotiile, diversitatea serviciilor, optiunile de divertisment si zona de food court sunt criterii secundare, potrivit DTZ Echinox. „Conform celui mai recent studiu realizat de DTZ Echinox, parte a setului de instrumente DTZ Retail Metrics, accesibilitatea este cel mai important factor care influenteaza alegerea unui centru comercial pentru cumparaturi. Accesibilitatea si calitatea produselor sunt cei mai importanti doi factori, primul fiind prioritar pentru majoritatea persoanelor. Ofertele si promotiile, diversitatea serviciilor, optiunile de divertisment si zona de food court sunt, in aceasta ordine, urmatoarele criterii.
Intre raspunsurile respondentilor au fost mentionate sporadic atitudinea vanzatorilor si lipsa aglomeratiei„, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobilitate.
Conform rezultatelor studiului, realizat in Bucuresti, intre grupurile demografice, la o analiza mai amanuntita, se observa diferente semnificative de comportament. Astfel, parcarea si gradul de accesibilitate sunt factori esentiali pentru segmentul de varsta 30-50 de ani, pentru celelalte segmente proximitatea si locatia fiind mai putin importante. Diversitatea serviciilor este un factor insemnat pentru tineri, importanta acestuia scazand odata cu inaintarea in varsta.
Analiza pe sectoare releva o serie de aspecte specifice fiecarei zone, astfel in sectoarele 1 si 4, majoritatea cetatenilor sunt foarte atenti la factorul accesibilitate si sunt mai putin dispusi sa se deplaseze in locatii cu acces dificil. Foodcourt-ul are un rol nesemnificativ in alegerea centrului comercial pentru locuitorii sectorului 1, in timp ce pentru sectoarele 4, 5 si 6 componenta de divertisment are un rol mai important decat in primele trei sectoare.
Importanta foodcourt-ului este invers proportionala cu nivelul veniturilor, persoanele cu venituri foarte mari luand decizia de vizitare a unui mall fara a se raporta la acest aspect. In schimb pentru aceasta categorie a populatiei este foarte important accesul facil. Ofertele si promotiile sunt un factor prioritar pentru segmentul cu venituri sub medie, cuprinse intre 501 si 1.500 lei.
„Rezultatele studiului arata o orientare catre convenienta si facilitatea procesului de cumparare. Persoanele cu venituri medii si peste medie sunt din ce in ce mai sensibile la timpul necesar pentru a ajunge intr-un centru comercial, iar zona de food court si componenta de divertisment, desi dau valoare proiectelor, nu fac diferenta pentru optiunea finala. In acest context, proiectele puternice ca dezvoltare, dar cu locatii deficitare au de suferit, in schimb proiectele medii au sanse semnificative de succes, daca au o locatie buna si isi adapteaza mixul de chiriasi la specificul zonei de acoperire”, apreciaza Sebastian Mahu, head of property management DTZ Echinox.
Retail Metrics analizeaza factorii de decizie, comportamentul consumatorului si frecventa de vizitare pentru toate centrele comerciale din Bucuresti, raportandu-se la cumparaturile de zi cu zi, fashion, divertisment si diversitatea de magazine, intre cele patru categorii existand diferente majore de la proiect la proiect. In plus studiul evalueaza si alte elemente legate de comportamentul de consum al bucurestenilor, cum ar fi preferinta pentru anumite branduri.
Studiul a fost derulat in luna mai pe un esantion de 2.000 respondeti, fiind reprezentativ la nivelul Capitalei.
Sursa: Mediafax