Oamenii de stiinta au scanat creierele a 949 de subiecti, barbati si femei, cu ajutorul aparatului RMN. Rezultatele arata diferente importante intre felul in care functioneaza creierele femeilor si cele ale barbatilor.
Cercetatorii din Statele Unite au realizat un studiu pentru a afla daca exista o explicatie stiintifica pentru ceea ce oamenii stiu dintotdeauna: creierele barbatilor si ale femeilor functioneaza diferit, anunta dailymail.co.uk. Utilizand imagistica prin rezonanta magnetica, oamenii de stiinta au cartografiat conexiunile dintre diferite parti ale creierelor subiectilor. Rezultatele par sa sustina teoria ca barbatii ar fi de pe Marte si femeile de pe Venus, deoarece creierele lor reactioneaza diferit si au moduri de actiune diferite atunci cand sunt confruntate cu diferite sarcini.
Studiul a implicat 949 de subiecti, 428 de barbati si 521 de femei, cu varste cuprinse intre 8 si 22 de ani, fiind cea mai mare investigatie de acest fel. Participantii au fost impartiti in trei grupe de varsta, de la 8 la 13 ani, de la 13 ani si 4 luni la 16 ani si de la 17 la 22 de ani. Rezultatele arata ca la cei mai tineri dintre participanti diferentele sunt minore, insa aceste se accentueaza odata cu varsta.
Cercetarea arata ca femeile realizeaza conexiuni mult mai bune decat barbatii intre partea stanga a creierului si cea dreapta, in timp ce subiectii de sex masculin prezinta o activitate cerebrala mai intensa in zone specifice ale creierului, in special in cerebel, care controleaza aptitudinile motorii. De asemenea, barbatii realizeaza legaturi mai puternice intre partea frontala a creierului si cea din spate, ceea ce le confera abilitatea de a percepe informatii mai rapid si de a le aplica imediat pentru a rezolva sarcini complexe.
Ragini Verna, de la Universitatea Pennsylvania, spune ca „fiecare individ este unic, evident. Dar daca luam un grup de 1000 de persoane si le analizam reactiile si capacitatile, o sa observam ca femeile si barbatii se comporta diferit.” „Daca avem o sarcina care implica atat gandire logica, cat si intuitiva, atunci femeile sunt mai potrivite”, adauga Verna.
Pentru ca realizeaza legaturi mai multe si mai eficiente intre partea stanga si cea dreapta a creierului, femeile rezolva mai bine sarcini care necesita conexiuni, cum ar fi recunoasterea fetelor, sau socializarea in situatii aglomerate. Totodata, persoanele de sex feminin pot rezolva mai multe sarcini in acelasi timp.
Barbatii in schimb, sunt mai potriviti sa rezolve sarcini singulare complexe, sau cand acestea necesita actiuni instante, datorita legaturilor dintre partea din fata a creierului si cea din spate. Astfel barbatii se concentreaza mai eficent la gatit, spre exemplu, sau cand e vorba de citit harti. De asemenea, barbatii prezinta o activitate cerebrala mai intensa in zonele care controleaza aptitudinile motorii, puterea, flexibilitatea, coordonarea. Din acest motiv, persoanelor de sex masculin le este mai usor sa desfasoare activitati fizice, sa invete sa inoate, spre exemplu si invata mai usor sa mearga pe bicicleta sau sa conduca.
„Creierele barbatilor faciliteaza conexiunile intre perceptie si actiuni coordonate, in timp ce creierul feminin faciliteaza comunicarea intre modul de procesare analitic si cel intuitiv. Rezultatele arata diferente fundamentale intre sexe din punct de vedere al arhitecturii cerebrale”, se arata in concluziile studiului.
Sursa: Mediafax