Prea lung sau prea scurt, prea stramt sau prea larg, un prezervativ nepotrivit poate nu doar sa alunece sau sa se rupa, favorizand bolile transmisibile pe cale sexuala, dar si sa reduca considerabil placerea in timpul actului sexual, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.
Cercetatorii de la Institutul Kinsey din cadrul Universitatii Indiana (Statele Unite ale Americii) au analizat chestionarele completate de 436 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 67 de ani. Voluntarii, recrutati cu ajutorul site-ului unui distribuitor de prezervative, au declarat ca au folosit prezervative pentru a intretine relatii sexuale in precedentele trei luni.
Potrivit cercetatorilor, aproape jumatate dintre respondenti (44,7%) au raportat ca au trait experienta neplacuta a folosirii unor prezervative nepotrivite. Utilizatorii unor prezervative nepotrivite se confrunta cu un risc de 2,5 ori mai mare ca aceste mijloace de protectie sa alunece sau sa se rupa si cu un risc de 5 ori mai mare de a suferi diverse iritatii la nivelul penisului.
Ei se confrunta, totodata, cu un risc de doua ori mai mare de a avea probleme de erectie sau dificultati (sau partenerele lor) de a ajunge la orgasm. In plus, exista un risc de doua ori mai mare ca prezervativul sa alunece inainte de sfarsitul actului sexual.
Studiul, al carui neajuns este faptul ca a fost realizat pe baza declaratiilor unor voluntari, a demonstrat, totusi, necesitatea implementarii unor „mesaje sanitare”, pentru a determina barbatii sa isi aleaga prezervativele cu marimea cea mai potrivita, au explicat autorii Richard Crosby si Bill Yarber.
Bill Yarber a declarat ca fabricantii de prezervative ar trebui sa redenumeasca cea mai mica marime cu sintagma „large” (mare), apoi marimea medie cu sintagma „extra large” etc. „Barbatii nu vor dori sa cumpere prezervative marcate «small» (mic) sau «extra small»”, a adaugat el.
Studiul a fost publicat marti in revista Sexually Transmitted Infections.
Sursa: Mediafax