Doar 5% dintre romanii care cumpara online bilete de avion pentru plecari in strainatate isi fac si asigurare de calatorie, evitand astfel riscul ca pentru o singura zi de spitalizare, in cazul unei boli sau accident sa plateasca cel putin cateva sute de euro, potrivit portalului de turism Vola.ro.
Procentul celor care cumpara bilete de avion online si achizitioneaza si o asigurare de calatorie (asigurare de sanatate sau pentru pierderea bagajului) s-a mentinut constant in ultimii ani potrivit sursei citate. In schimb, numarul persoanelor care cumpara biletul de avion offline (apeland la un agent de turism) si se decid si pentru o asigurare de calatorie este in crestere, aproximativ 35% dintre acestia alegand asigurarea.
„Daca in anul 2012, procentul mediu al celor care alegeau o asigurare de calatorie era de aproximativ 16%, in 2013 a evoluat la aproximativ 20%, iar spre sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014, asigurarile au fost cumparate de aproximativ 35% dintre cei care au achizitionat biletul din agentie. In luna februarie a acestui an am atins chiar un record, rata de conversie pentru asigurarile offline fiind de peste 40%”, a declarat luni intr-un comunicat Alina Dumitrescu, Directorul Agentiei Vola.ro.
Potrivit Vola.ro, clientii percep asigurarea ca pe un cost in plus, nu neaparat ca pe un beneficiu. „In spatiul Schengen a aparut Cardul European de Sanatate si multi dintre clientii care refuza asigurarea propusa de noi invoca acest motiv. Ce le scapa acestora din vedere este ca asigurarea de calatorie are mult mai multe beneficii, cel mai important dintre ele este ca te asigura si in sistemul privat de sanatate, spre deosebire de cardul european. La acestea se adauga, in functie de tipul de asigurare ales, despagubirea in caz de pierdere a bagajului, intarzierea sau pierderea conexiunii unui zbor sau chiar falimentul companiei aeriene”, a mai spus Alina Dumitrescu.
Aproximativ 58% din asigurarile vandute de Vola.ro sunt asigurari medicale, aproximativ 34% sunt polite medicale care asigura si bagajul si doar 8% sunt polite de calatorie care acopera riscul de pierdere a conexiunii si a plecarii. „In general, politele care asigura bagajul si cele care acopera riscul de pierdere a conexiunii se recomanda pentru zborurile cu escala sau intercontinentale. Avand mai multe cereri pe partea de zboruri directe, este normal ca procentul politelor medicale sa fie cel mai ridicat”, se mai arata in comunicat.
Preturile politelor de calatorie variaza in functie de paleta de riscuri pentru care turistul alege sa se asigure (asigurare medicala simpla, asigurare medicala + asigurarea bagajului sau intarzierea acestuia, asigurare medicala + bagaj + pierderea conexiunii si a plecarii), durata calatoriei si zona in care calatoreste.
Potrivit Vola.ro, din cauza conflictelor armate existente, in acest moment nu se pot incheia asigurari in Iran, Irak, Afganistan, Siria si Liban. Varsta limita pentru incheierea unei asigurari de calatorie este 80 ani. „Pentru pachetele turistice pe care le vindem, am introdus in costul final al vacantei si asigurarea medicala. Astfel, orice client care cumpara o vacanta/city break are asigurat transportul cu avionul, cazarea si asigurarea medicala pe intreaga durata a calatoriei”, a declarat Ioana Balanescu, directorul Departamentului de Turism al Vola.ro.
Cele mai cerute asigurari sunt cele medicale simple si cele care includ si riscul de pierdere sau intarziere a bagajului. In general, numarul de polite vandute este in crestere in perioada martie-septembrie, iar in octombrie-martie fluctueaza destul de mult. In perioada vacantei de iarna se vind mai multe asigurari pentru sporturile extreme. „Un accident pe partie sau o zi de spitalizare te pot face sa scoti din buzunar mai mult de cateva sute de euro, iar asigurarea costa cu mult mai putin”, a adaugat Alina Dumitrescu.
O asigurare medicala de calatorie pentru trei zile in Europa costa opt euro, pentru sapte zile 11 euro, iar pentru 14 zile, pretul ajunge la 17 euro.
Sursa: Mediafax