Domesticirea cainelui a produs variatii genetice care explica diversitatea culorilor blanii, sustine un studiu, preluat de passionsante.be. Domesticirea animalului care avea sa devina cel mai bun prieten al omului a avut loc, probabil, in Paleoliticul superior (intre 35.000 si 10.000 de ani i.e.n.). Desi au fost descoperite semne ale unei coabitari mai vechi, oamenii de stiinta sunt de parere ca legaturile stranse cu populatiile de vanatori si culegatori s-au inchegat definitiv in aceasta perioada preistorica, scrie passionsante.be.
O echipa de cercetatori francezi a analizat blana canidelor, pe baza mostrelor de blana prelevate din 14 situri arheologice din Europa si Asia, acoperind mileniile care separa sfarsitul Paleoliticului (-12.000 de ani) de inceputul Epocii Bronzului (-3.000 de ani). Analizele au vizat caracteristicile genetice a circa 40 de canide (caini si lupi).
Specialistii au fost, de asemenea, capabili sa puna in evidenta modificarile specifice ale genelor responsabile de culoarea blanii intre cainii preistorici si lupii din care se trageau. Schimbarile nu se pot explica decat prin domesticirea si slabirea presiunii selectiei naturale (care a continuat sa se manifeste la lupii salbatici) – un dublu proces care a condus la o evolutie spre o mare diversitate a culorilor firelor de blana la caini, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres