Durerile lombare sunt principala cauza a incapacitatii de munca la scara mondiala si se afla la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de munca, arata doua studii publicate marti si preluate de AFP.
Comparand statisticile din 187 de tari, cercetatori americani si australieni au constatat ca aproape o zecime (9,4%) din populatia lumii — inclusiv copiii — sufera de lombalgii (dureri in partea inferioara a spatelui). Acest lucru face ca lombalgia sa fie pe primul loc ca durata a manifestarii intre bolile care provoaca o incapacitate, precizeaza autorii studiilor. Cele mai afectate tari se afla in Europa occidentala, Africa de nord si Orientul Mijlociu, iar cele mai scazute nivele, in America latina si Caraibe.
Problemele de spate cresc odata cu varsta, fenomen care va duce in deceniile urmatoare la cresterea masiva a numarului de persoane care sufera de dureri lombare in tarile unde populatia are venituri mici si mijlocii, scriu cercetatorii studiului publicat in Analele bolilor reumatice, revista ce tine de grupul British Medical Journal (BMJ).
In al doilea studiu realizat plecand de la aceleasi statistici, cercetatorii arata ca tot lombalgiile sunt la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de munca. Agricultorii si persoanele intre 35 si 65 de ani se numara printre cei care prezinta cele mai mari riscuri, deoarece duc greutati, lucreaza in pozitii ‘delicate’ sau sunt supusi unor vibratii. Agricultorii risca astfel de patru ori mai mult sa sufere de dureri lombare decat cei care lucreaza in alte domenii profesionale.
Statisticile la care s-a recurs pentru realizarea celor doua studii provin din editia 2010 a ‘Situatiei mondiale a morbiditatii’, studiu sustinut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea mortalitatii si a degradarii sanatatii din cauza bolilor. Studiul din 2010 a comparat deficitele de sanatate legate de 291 de boli in 187 de tari, incheie AFP.
Sursa: Agerpres