Emotiile pozitive au o influenta benefica asupra sanatatii, regland functii importante ale organismului – este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea Berkeley din San Francisco in cadrul unui studiu desfasurat pe cateva sute de tineri, scrie passionsante.be.
Corpul omenesc se hraneste si din frumusetea unei melodii, a unei opere de arta sau a unui peisaj, iar momentele de incantare produc un efect psihologic, dar si fizic.
Tinerilor participanti la studiu li s-a cerut sa tina un jurnal in care sa noteze zilnic situatiile in care au avut sentimente de incantare, fascinatie, admiratie in fata unor opere de arta si a naturii. In acelasi timp, cercetatorii le-au prelevat esantioane pentru a le masura nivelurile de interleukina-6 (IL-6), citokina foarte importanta in sistemul de aparare. In cazul unor infectii, citokinele intervin ca semnale de alarma, declansand mobilizarea sistemului imunitar (ele joaca rol de mesageri intre celulele „luptatoare”).
Totusi productia excesiva si prelungita de interleukina-6 actioneaza negativ, in lipsa unei infectii nivelurile sale ridicate putand dezvalui un proces inflamatoriu.
Echipa americana a observat ca nivelurile de interleukina-6 au scazut in zilele in care participantii la studiu au notat o experianta pozitiva (incantare, uimire, contemplare). Altfel spus, arata coordonatorul studiului, aceste emotii influenteaza in mod benefic functionarea organismului, avand un fel de efect anti-inflamator si, prin urmare, un impact pozitiv asupra sanatatii. Sfatul cercetatorilor este ca oamenii sa caute sa aiba cat mai des astfel de emotii, incheie passionsante.
Sursa: Agerpres