Excesul de fructe poate fi o cauza a aparitiei obezitatii, cei care incearca sa consume cat mai multe fructe, considerand ca se hranesc sanatos, fiind apoi surprinsi de kilogramele acumulate, potrivit specialistilor britanici citati de cotidianul Daily Mail.
Cei mai multi oameni cred ca fructele nu pot fi decat benefice pentru sanatate, asa ca unii fac chiar un efort pentru a isi spori consumul de fructe, avand mereu un mar in geanta si optand pentru salata de fructe la desert.
Dar se pare ca unii oameni chiar mananca prea multe fructe, ceea ce le provoaca probleme de sanatate, precum obezitatea si degradarea dintilor.
Fructele au un continut bogat de vitamine, fibre si antioxidanti, care protejeaza organismul de boli, recomandarea fiind de a consuma cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi – trei de legume si doua de fructe. Insa, in functie de fructele alese, aportul de zahar (fructoza) poate fi mai mare decat se credea. De exemplu, o caisa are 0,45 grame de fructoza, o pruna – 1,6 g, o smochina proaspata – 2 g, un kiwi – 3 g, o portocala – 3,6 g, cinci capsuni – 4 g (o lingurita de zahar), o banana – 5,5 g, un mango mic – 6 g, un grapefruit – 7 g, un mar Golden – 11 g si un ciorchine de struguri de 500 de grame – 39 g (aproape 8 lingurite de zahar).
Totodata, fructele contin si ele calorii ca orice alte alimente, iar caloriile din fructe pot provoca ingrasarea in aceeasi masura ca cele din ciocolata, spune doctorul Carel Le Roux, consultant pe probleme de metabolism la Imperial College London.
Persoanele care au o greutate normala pot depasi doza de fructe recomandata zilnic, dar cei care sunt supraponderali, au colesterolul mare sau sufera de diabet pot avea probleme din cauza consumului excesiv de fructe.
„Fiecare consuma anumite alimente in exces. Dar oamenii care mananca fructe in exces sunt adesea atenti la silueta. Am vazut pacienti care nu isi puteau explica obezitatea, pentru ca ei mancau sanatos, iar apoi a reiesit ca mancau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toata ziua, avand un aport de 300 de calorii in cateva minute„, spune Le Roux.
Medicul mai precizeaza ca, in aceste cazuri, nu este vorba de lipsa autocontrolului, ci de faptul ca zaharul din fructe – fructoza – nu creeaza senzatia de satietate, asa cum face zaharul obisnuit.
Cresterea greutatii corporale nu este singura problema provocata de prea multa fructoza. Aceasta poate, de asemenea, creste nivelul trigliceridelor (un tip de grasime din sange), ceea ce poate cauza boli de inima.
Nu in ultimul rand, zaharul din fructe ataca dintii, ca si acidul din citrice. Spalatul pe dinti imediat dupa consumarea unui pahar cu suc de portocale duce la pierderea unor mici cantitati de smalt, deoarece acesta este inmuiat de acid si nu se intareste la loc decat dupa 30 de minute.
Sursa: Mediafax