Acele cateva bucatele de ciocolata in plus nu vor avea ca rezultat doar pierderea siluetei ci pot crea un mediu toxic in care anumite celule din organism pot sa moara, conform unui nou studiu, transmite Science.com. O echipa de oameni de stiinta sustine ca a identificat o cauza importanta care declanseaza acest proces de moarte celulara, catalizat de consumul de grasimi: un tip de ARN (acid ribonucleic) despre care se credea ca are rolul doar de a modifica alte molecule de ARN. Blocarea acestui tip de ARN, un dusman neasteptat pentru organism, poate oferi noi metode de a combate toxicitatea provocata de grasime ce poate duce la afectiuni grave ale inimii si rinichilor.
De cele mai multe ori cand mancam prea mult, excesul de calorii ce nu sunt transformate in energie sunt depozitate de organism pentru mai tarziu, sub forma tesutului gras, in celulele adipoase. Aceste celulele nu pot insa intotdeauna sa asimileze marile cantitati de grasimi din alimentatia moderna de tip junk food spre exemplu, iar astfel grasimea in exces ramane sa circule in sange, generand depuneri pe peretii arterelor.
Atunci cand alte celule din organism preiau o parte din aceasta grasime ce circula prin sange, mecanismul lor vital intern este afectat si mor. La scara larga, aceasta moarte celulara poate duce la insuficienta cardiaca sau renala.
Cercetatorii coordonati de Jean Schaffer, cardiolog la Universitatea Washington din St. Louis, au anuntat identificarea unei singure gene care pare a fi raspunzatoare de aceasta moarte celulara autoindusa din cauza toxicitatii crescute.
Anumite sectiuni ale genei denumite rpL13a nu codifica o proteina ci un tip de ARN denumit ARN nucleolar mic (snoRNA). Principala functie a acestor molecule de ARN este de a modifica alte molecule de ARN.
Pentru a verifica daca acest tip de ARN nucleolar mic declanseaza moartea celulelor intr-un mediu bogat in grasimi, prof. Schaffer si colegii sai a adaugat ARN-ul nucleolar mic codificat de gena rpL13a unor celule cu o mutatie a aceleiasi gene. Toate celulele s-au sinucis.
Acest studiu deschide calea spre noi metode de prevenire a mortii celulare in cazul unor afectiuni precum diabetul sau obezitatea, pentru ca de acum inainte farmacologii vor sti exact ce molecule trebuie vizate de noile generatii de medicamente, conform autorilor studiului.
Sursa: Agerpres