Exploziile de raze gamma, unde electromagnetice de frecvente foarte mari produse de interactiuni intre particule subatomice, se pot produce frecvent si in cazul stelelor mai putin masive, intrate in stadiul de nove, nu doar al stelelor foarte masive care la sfarsitul vietii intra in stadiul de supernove, insa modul in care razele gamma se formeaza ramane in continuare un mister, conform unui nou studiu, transmite space.com.
Supernovele sunt extrem de luminoase si provoaca explozii de radiatii care adesea sunt mai stralucitoare decat o intreaga galaxie, inainte de a disparea dupa cateva saptamani sau luni. De-a lungul acestui interval, o supernova poate radia tot atata energie cat ar putea emite Soarele pe toata durata sa de viata. Emisiile de radiatii gamma sunt de obicei asociate supernovelor, acest ultim stadiu al unei stele muribunde.
Insa astronomii au descoperit recent ca si explozii stelare de intensitate mai mica, denumite nove, pot emite radiatii gamma. Novele se produc, de obicei, in sisteme stelare binare — in care doua stele se orbiteaza una pe cealalta — atunci cand una dintre stele, o pitica alba spre exemplu, acumuleaza prea mult hidrogen de la steaua partenera. Cand acest combustibil atinge o masa critica, se aprinde, producand o serie de explozii nucleare de proportii cataclismice care maresc brusc stralucirea piticei albe. Novele sunt insa explozii stelare mult mai slabe decat supernovele si in urma lor steaua pe care se produc nu este complet distrusa (asa cum se intampla in cazul supernovelor care de multe ori pot duce la formarea unor gauri negre).
„Novele si supernovele sunt printre primele fenomene astronomice observate in istoria omenirii„, a comentat coautorul acestui studiu, Teddy Cheung, astrofizician la U.S. Naval Research Laboratory din Washington, D.C.. Novele sunt mult mai comune decat supernovele — in fiecare an se produc intre 20 si 50 de explozii de tip nova in Calea Lactee, prin comparatie cu doar o supernova pe secol in galaxia noastra.
In cursul anului 2010, astronomii au detectat o emisie de raze gamma provenita de la nova V407 Cyg, aflata la 8.800 de ani lumina distanta, in constelatia Lebedei (Cygnus). Aceasta eruptie a aruncat in cosmos de aproximativ 1.000 de ori mai multa energie decat produce Soarele in fiecare an.
Cercetatorii au descoperit ulterior ca aceasta nova s-a produs intr-un sistem stelar binar neobisnuit, denumit sistem binar simbiotic, care este format dintr-o stea mica si foarte fierbinte si o stea gigantica si mai rece. O caracteristica principala a acestui tip de sistem binar este data de vanturile dense de materie stelara ce sufla dinspre steaua gigantica — in cazul sistemului in care a aparut nova V407 Cyg, steaua mai mica preia de la steaua gigantica o masa de hidrogen gazos echivalenta masei Pamantului in interval de timp de 10 ani. Dar cum sistemele binare simbiotice sunt foarte rare, s-a crezut si ca emisiile de radiatii gamma provenite din nove sunt cel putin la fel de rare.
De aceasta data insa, oamenii de stiinta au identificat niste nove ordinare care pot emite, de asemenea, radiatii gamma, iar descoperirea lor sugereaza ca astfel de emisii ar fi comune si in cazul stelelor aflate in stadiul de nova.
Aceasta descoperire a fost realizata prin intermediul telescopului spatial Fermi, apartinand NASA. Lansat in 2008, acest telescop scaneaza in continuu cerul in cautarea emisiilor de raze gamma. In 2012 si 2013, astronomii au observat, cu surprindere, trei nove care emiteau raze gamma — V959 Mon, aflata la aproximativ 11.740 ani lumina distanta, in constelatia Monoceros (Unicornul); V1324 Sco, aflata la 14.675 ani lumina in constelatia Scorpius (Scorpion) si respectiv V339 Del, de la 13.700 de ani lumina, in constelatia Delphinus (Delfin). Aceste nove au fost vizibile timp de pana la 27 de zile.
Cercetatorii sunt de parere ca aceste emisii de radiatii gamma au aparut dupa ce undele de soc emise de nove s-au ciocnit de nori interstelari de gaze si praf, dar conditiile exacte ale formarii acestor emisii raman necunoscute.
„Ne asteptam sa descoperim mai multe emisii de radiatii gamma provenite de la nove, iar aceste noi observatii ne vor ajuta sa explicam mecanismul de formare al acestor emisii in cazul novelor„, a mai precizat Cheung pentru Space.com.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres