Site-urile precum Facebook si butonul sau „Like” („imi place”, n.r.) detecteaza mai bine adevarata personalitate a unui individ decat prietenii si apropiatii acestuia, potrivit unui studiu britanic publicat in Statele Unite ale Americii.
Cu suficiente „like-uri” de analizat, anumite programe informatice specializate sunt mai bune decat prietenii sau apropiatii unei persoane in ceea ce priveste descoperirea adevaratelor trasaturi de caracter ale unei persoane si doar sotul/ sotia poate rivaliza cu computerul, spun cercetatorii de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si de la Universitatea Stanford din California (SUA), al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
In cadrul acestui studiu, un computer s-a dovedit a fi mai bun in prezicerea personalitatii unei persoane, comparativ cu colegii de munca ai acesteia si cu membri ai familiei, analizand doar o lista de zece „like-uri”. Avand in vedere ca utilizatorul mediu de Facebook are in jur de 227 de „like-uri” in lista de lucruri si subiecte pe care le apreciaza, cercetatorii cred ca aceasta abordare permite o buna descoperire a personalitatii individului.
Studiul se bazeaza pe o cercetare anterioara a Universitatii Cambridge, publicata in martie 2013, care a aratat ca un ansamblu de trasaturi psihologice si demografice poate fi prezis cu un grad mare de exactitate prin analizarea „like-urilor” de pe Facebook.
Noua cercetare a fost realizata pe un esantion de 86.220 de voluntari, prin intermediul Facebook, participantii completand un chestionar referitor la trasaturile lor de personalitate si permitand accesul la lista lor de „like-uri”.
Rezultatele furnizeaza o evaluare privind cinci principale trasaturi de caracter: deschiderea catre nou (curiozitate si imaginatie), extrovertire (tendinta de a cauta compania altora), constiinta (autodisciplina, respectare a obligatiilor), faptul de a fi agreabil (tendinta de a fi cooperant si de a empatiza) si impulsivitate (instabilitate emotionala).
Cercetatorii au putut descoperi aceste trasaturi de caracter in „like-urile” fiecarui voluntar. De exemplu, aprecierea operelor lui Salvador Dali si a meditatiei arata o persoana foarte deschisa la tot ceea ce este nou.
Autorii studiului au putut compara rezultatele intervievand cate un prieten pentru fiecare dintre 17.622 de participanti si cate doi apropiati pentru fiecare dintre alti 14.410 participanti. „In viitor, computerele vor fi capabile sa descifreze trasaturile psihologice ale utilizatorilor si sa reactioneze in functie de acest lucru, ceea ce ar trebui sa deschida calea pentru aparitia calculatoarelor dotate cu inteligenta socio-emotionala”, potrivit lui Wu Youyou, cercetatoare la Universitatea Cambridge, una dintre principalele autoare ale studiului.
Odata cu dezvoltarea tehnologiilor, rezultatele acestor cercetari ar putea trezi nelinisti referitoare la protectia vietii private, mai spun autorii studiului. Dar „capacitatea de a descoperi personalitatea cuiva este o componenta esentiala a vietii in societate, fie ca este vorba de decizii luate cotidian, fie ca este vorba de cele pe termen lung, cum ar fi mariajul, angajarea cuiva si alegerea unui presedinte”, a explicat David Stillwell, profesor la Universitatea Cambridge.
„Analiza rezultatelor acestui studiu poate fi foarte utila in a ajuta oamenii sa ia decizii”, a spus Stillwell.
Sursa: Mediafax