Cercetatorii sustin ca tehnologia, si in special accesul la computere, respectiv smartphone-uri contribuie la o diminuare a capacitatii de concentrare in randul tinerilor. Un accent s-a pus si asupra retelei de socializare Facebook, care potrivit unui studiu recent publicat de Psychology Today, scade atentia pentru lucrurile din jur, cu fiecare accesare.
Facebook are peste 845 milioane utilizatori activi in fiecare luna, dupa cum noteaza smartnews.ro, fiind preferat atat pentru petrecerea timpului liber, cat si pentru interconectare, in timpul activitatilor cotidiene.
Studiul de care vorbeste sursa citata a fost efectuat asupra unui numar de aproximativ 300 elevi de gimnaziu, liceu, precum si asupra unor studenti. S-a urmarit gradul de concentrare pe parcusul a 15 minute, intr-un mediu familiar, dar si cauzele distragerii atentiei.
Pe de-o parte s-a constatat faptul ca tinerii nu au putut sa isi mentina concentrarea pentru mai mult de trei minute, in medie, noteaza smartnews.ro, dar totodata cercetatorii au constatat ca principalul factor perturbator este tehnologia.
Dr. Larry Rosen, profesor de psihologie in cadrul California State University, Dominguez Hills, spune ca elevii cu rezultate mai slabe sunt cei care consuma cea mai multa media zilnic si care prefera indeplinirea mai multor sarcini in acelasi timp.
O alta constatare a studiului e aceea ca tinerii care au accesat Facebook cel putin o data in cursul celor 15 minute de studiu au rezultatele cele mai slabe. Cu alte cuvinte, Facebook afecteaza capacitatile cognitive, subliniaza sursa mentionata.
Fiind intrebati de ce simt nevoia de a accesa Facebook, unii dintre elevii chestionati au raspuns ca datorita alertelor primite, iar altii au recunoscut ca au fost indemnati de simpla curiozitate. Cercetatorii au mai mentionat ca e posibil ca verificarea constanta a paginii Facebook sa conduca la scaderea productivitatii la locul de munca.
Sursa: eMM.ro