Femeile care iau prea mult in greutate in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa nasca un copil care sa sufere de tulburari de spectru autist, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, citat de dailymail.co.uk.
Greutatea in timpul sarcinii variaza, insa mare parte dintre femei iau in greutate intre 8 si 13 kilograme, mai ales dupa a 20-a saptamana. Un studiu recent a aratat ca tulburarile de spectru autist sunt mai mari in randul copiilor ale caror mame s-au ingrasat cate 15 kilograme in timpul sarcinii, decat in cazul copiilor ale caror mame s-au ingrasat cate 13 kilograme, relateaza dailymail.co.uk.
Studii anterioare au aratat ca exista o legatura intre greutatea din timpul sarcinii si autism, dar acest studiu nou a incercat sa gaseasca o legatura intre autism si greutatea din timpul sarcinii, dupa ce s-a luat in considerare care era greutatea femeii inainte de a ramane insarcinata.
Cercetatorii au realizat studiul comparand cazurile unor copii de 8 ani care locuiesc in Salt Lake, Davis si alte orase din Utah. Astfel, 128 de copii diagnosticati cu tulburari de spectru autist au fost comparati cu un grup format din 10.920 de copii de aceeasi varsta si sex. Oamenii de stiinta au urmarit cate kilograme au luat femeile in timpul sarcinii.
Studiul a avut un rezultat surprinzator. Cercetatorii nu au gasit nicio legatura intre indicele de masa corporala al mamei inainte sa ramana insarcinata si autism, fapt care nu a fost analizat in studiile precedente.
De asemenea, cercetatorii au analizat un grup secundar fornat din 288 de copii din Utah diagnosticati cu tulburari de spectru autist si au comparat informatiile cu cele ale rudelor lor sanatoase. In ambele cazuri, greutatea castigata in timpul sarcinii a fost identificata ca fiind un factor comun in cazul mamelor care au dat nastere unor copii care sufera de autism.
Cercetarile arata ca schimbarile de greutate in timpul sarcinii si autismul ar putea impartasi aceeasi cauza de baza.
„Cercetarile din acest studiu sunt importante deoarece furnizeaza indicii despre riscurile de a avea o afectiune de spectru autist. Medicii stiau de mult timp ca alimentatia propice este esentiala pentru o sarcina sanatoasa. Femeile insarcinate nu ar trebui sa isi schimbe dieta in urma acestor rezultate. Mai degraba, studiul ofera o noua piesa in puzzle-ul autismului pe care cercetatorii il studiaza”, a spus Deborah Bilder, autorul studiului.
Sursa: Mediafax