In multe tari din Europa, femeile recurg mai des la automedicatie decat barbatii, arata un studiu al Consiliului Europei (CoE) publicat si mentionat de AFP. Fie ca este vorba de medicamente impotriva durerilor, calmante, somnifere sau antidepresive, femeile sunt o “categorie de mare risc in privinta recurgerii la automedicatie cu produse eliberate pe reteta”. Cercetatorii s-au ocupat de folosirea medicamentelor prescrise medical de catre persoane carora nu le-au fost recomandate sau in afara perioadelor pentru care au fost date.
Raportul sintetizeaza date disponibile din 17 regiuni sau tari europene si riverane Marii Mediterane – Germania, Cipru, Egipt, Franta, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Lituania, Malta, Maroc, Olanda, Tara Galilor, Cehia, Serbia si Tunisia. Autorii studiului au constatat o “diferenta importanta” in functie de sex in privinta automedicatiei, a spus Marilyn Clark, profesor la Universitatea din Malta, coordonator al proiectului de cercetare realizat pentru Grupul de cooperare in domeniul luptei impotriva abuzului si a traficului ilicit de stupefiante (Grupul Pompidou), al Consiliului Europei.
In studiu se precizeaza ca abuzul este “net superior in randul femeilor din toate grupele de varsta”. In Franta, 15% dintre tinere – fata de 8% din randul tinerilor – consuma abuziv medicamente eliberate pe reteta, potrivit cercetarii care a luat cifrele dintr-un raport Barometre Sante din 2010. In Lituania, aproape o tanara din cinci (19%) abuzeaza de astfel de medicamente, fata de 7% dintre barbati, iar in Olanda, proportia este de 11% la femei si de 6% la barbati.
In unele tari ca Germania, Italia, Serbia si Maroc, unde consumul abuziv de medicamente se observa la mai putin la 5% din populatie, nu se constata diferente semnificative intre sexe. In studiu se arata ca abuzurile sunt favorizate de usurinta cu care se obtin medicamentele, cea mai obisnuita sursa fiind medicii, urmati de anturaj.
Sursa: Agerpres