Femeile vorbesc mai mult decat barbatii. Nu este o impresie sau un loc comun, ci un fapt stabilit. Aceasta particularitate se datoreaza unei proteine cerebrale, relateaza passionsante.be. Proteina, botezata FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsa (codata) de o gena cu acelasi nume, joaca un rol esential in invatarea, dezvoltarea limbajului si exprimarea orala (articulare, gramatica, intelegere). Cercetari anterioare aratasera ca, in medie, femeile pronunta zilnic de trei ori mai multe cuvinte decat barbatii (proportia ramane stabila, chiar daca cifrele variaza in functie de limba) si se stie ca fetitele vorbesc in general mai devreme si mai complex decat baietii.
Cercetatori americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentratia de FOXP2 din creier. Ei au efectuat mai intai experimente pe sobolani, comparand apelurile de disperare ale puilor de patru zile despartiti brutal de mama lor. Situatia de plecare este diferita de cea intalnita la om: micii masculi fac mai mult zgomot decat femelele si au niveluri mai ridicate de FOXP2 in creier. Insa, cand se reduc aceste concentratii la micii masculi si la femele cresc, comportamentul se schimba radical: micile femele striga deodata mai mult.
Studiul, publicat in The Journal of Neuroscience, s-a desfasurat apoi pe un grup de copii, constatandu-se ca, la fetite, cortexul cerebral este mult mai bogat in FOXP2. Acesta proteina, precum si gena asociata, fac diferenta.
Sursa: Agerpres