A aparut un studiu care va face fara indoiala placere oamenilor fericiti si care ar putea fi un necaz in plus pentru cei care sufera de depresie sau anxietate. Cercetatori britanici au desfasurat un studiu pe aproape 8.000 de functionari englezi (cu varsta medie de 49 de ani), in urma caruia afirma ca fericirea sau multumirea are efecte benefice asupra inimii si a vaselor sanguine care o alimenteaza, scrie Le Point.
Rezultatele studiului sunt publicate online de European Heart Journal. Functionarii au raspuns la un chestionar despre sapte aspecte specifice ale vietii lor zilnice: relatiile amoroase, timpul liber, nivelul de trai, profesia, familia, viata sexuala si identitatea. Li s-a cerut sa-si aprecieze gradul de satisfactie in fiecare din domeniile mentionate, pe o scara de la 1 (‘foarte nemultumit’) la 7 (‘foarte multumit’). Notele de la fiecare rubrica au fost combinate pentru a da o cifra medie a satisfactiei in privinta vietii in ansamblu. Au fost apoi trecute in revista dosarele medicale ale pacientilor pentru a vedea care decese pot fi puse in legatura cu boli coronariene, crize cardiace neletale si angine pectorale, pe o perioada de circa sase ani.
Potrivit cercetatorilor, nivelurile crescute de satisfactie in viata determina o scadere cu 13% a riscului unei afectiuni coronariene fata de nivelurile joase. Atat la barbati, cat si al femei, patru domenii par a fi in legatura mai stransa cu riscul cardiovascular: profesia, familia, viata sexuala si identitatea (nu si relatiile amoroase, timpul liber sau nivelul de trai).
Rezultatele nu-l mira pe profesorul Nicolas Danchin, cardiolog la spitalul european ‘Georges Pompidou’ (Paris). ‘Se stie de multa vreme ca depresia si anxietatea sunt factori reali de risc pentru bolile cardiovasculare si ca stresul acut provoaca infarcturi ale miocardului. Au dovedit-o diferite studii epidemiologice’, spune specialistul. In schimb, descoperirea efectelor benefice ale unei stari psihologice ‘pozitive’ este mai recenta si merita sa fie aprofundata.
Exista totusi o intrebare la care nimeni nu poate raspunde inca: Efectul pozitiv al satisfactiei este real ori conteaza numai absenta unui efect negativ atunci cand persoanele in cauza nu sunt nici depresive, nici anxioase?, incheie Le Point.
Sursa: Agerpres