In cazul femeilor insarcinate, fumatul pasiv poate mari riscul nasterii unor copii care sa manifeste probleme comportamentale, conform unui nou studiu, informeaza LiveScience.com.
Studiul demonstreaza ca acei copii ale caror mame au fost expuse fumatului pasiv cel putin 30 de minute zilnic, intampina un risc de doua ori mai mare de a manifesta probleme de atentie sau chiar de a avea iesiri agresive la varsta de 5 ani, prin comparatie cu viitoarele mamici care nu au fost expuse fumului de tigara.
Acesta este unul dintre primele studii care fac legatura intre fumatul pasiv la care pot fi expuse viitoarele mame si eventualele probleme de comportament ale copiilor.
Cercetatorii coordonati de Jianghong Liu, profesor asociat la University of Pennsylvania School of Nursing, au evaluat mai mult de 600 de perechi mama-copil din Jintan, China.
„Acest studiu aduce ceva nou prin faptul ca din esantion fac parte foarte putine femei care au fumat activ in cursul sarcinii, insa expunerea pasiva este destul de ridicata”, conform lui Heather Volk, epidemiolog la University of Southern California, care insa nu a participat la acest studiu.
Nu mai putin de 37% dintre mamele care au participat la studiu au fost fumatoare pasive in timpul sarcinii. Rezultatele demonstreaza ca 25% dintre copiii ale caror mame au fost expuse fumatului pasiv manifestau probleme de atentie si de agresivitate, probleme ce au fost semnalate la doar 16% dintre copiii ale caror mame nu au fost expuse fumului de tigara in perioada sarcinii
Sursa: Agerpres